Na teritoriji Srbije oko pet hiljada migranata

Teško je govoriti o novom talasu izbeglica, poput nedavnog, izjavio je portarol Komesarijata za izbeglice Ivan Mišković, navodeći da se u Srbiji trenutno nalazi oko 5.000 migranata. Srbija će učiniti sve da spreči ilegalne ulaske, zaključak Radne grupe za rešavanje problema mešovitih migracionih tokova.

Ivan Mišković je rekao da je u stalnim centrima komesarijata i u prihvatnim tranzitnim centrima trenutno smešteno oko 4.000 migranata, dok ih je na teritoriji Srbije ukupno blizu 5.000.

"Osim onih koji su smešteni u centrima, par stotina migranata se nalazi kod Autobuske i Železničke stanice u Beogradu i još par stotina je kod graničnih prelaza sa Mađarskom", naveo je Mišković.

Navodeći da u narednom periodu "ne očekuje neku dramu" i talas izbeglica kao prošle godine, Mišković je naglasio da se komesarijat užurbano sprema za zimu i da migranti koji borave u Srbiji neće imati problema.

"Teško je pričati o nekom novom talasu, a posebno je teško pričati da ćemo imati onakvu situaciju sa migrantima koje smo bili svedoci od sredine prošle godine do marta ove", rekao je Mišković.

Prema njegovim rečima, Komesarijat trenutno najviše brine predstojeća zima, jer migrantima koji zatraže azil ili samo tranzitiraju kroz našu zemlju mora biti obezbeđen topao prostor, hrana, odeća, obuća.

Ističe da trenutni kapaciteti komesarijata su oko 6.000 smeštajnih mesta, a planirano je da se otvori još nekoliko objekata u nekoliko lokalnih samouprava sa više od 1.000 novih mesta.

"Niko u Srbiji nije imao problema do sada tokom zime, niko od migranata nije imao promrzline, neće ih imati ni ubuduće. U svakom slučaju, mi se užurbano spremamo za zimu", zaključio je Mišković.

"Srbija će učiniti sve da spreči ilegalne ulaske"

Srbija će učiniti sve da ilegalni ulasci u zemlju budu sprečeni, da se građani osećaju bezbedno i zaštićeno, a da se migrantima obezbedi human tretman, zaključak je Radne grupe za rešavanje problema mešovitih migracionih tokova.

Kako je saopštilo Ministarstvo unutrašnjih poslova, sastanku su prisustvovali ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin, ministar odbrane Zoran Đorđević, ministar zdravlja Zlatibor Lončar, ministarka bez portfelja za evropske integracije Jadranka Joksimović, komesar za izbeglice Vladimir Cucić, kao i drugi članovi Radne grupe.

Oni su naveli da predstojeći zimski period predstavlja ozbiljan izazov po pitanju migrantske krize, a kako su ocenili, neophodno je da se od međunarodne zajednice zatraži pomoć u rešavanju tog problema, pre svega u hrani, lekovima, ali i finansijskim sredstvima i opremi.

Radna grupa se saglasila da Srbija neće dozvoliti da bude prostor na kome će se gomilati migranti a istaknuto je da se Srbija pokazala "veoma dobro i organizovano tokom migrantske krize".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 09. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара