Inovativni lekovi uskoro na pozitivnoj listi

Skoro pet godina se čeka na uvođenje inovativnih lekova na tzv. pozitivnu listu u Srbiji. Od 200 inovativnih lekova, koji su u Evropskoj uniji registrovani od 2010. godine, o trošku osiguranja pacijentima u Srbiji, prema podacima Udruženja inovativnih proizvođača lekova dostupan je samo jedan. Kako RTS saznaje, formirana je posebna Vladina komisija za uvođenje inovativnih lekova na pozitivnu listu Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje. Na rafovima srpskih apoteka prvi lekovi mogli bi da se nađu do kraja godine.

Gorjana se osam godina bori sa endokrinim tumorom, a Jelena je pre četiri godine pobedila limfom. Različitih su godina, profesija, ali imaju zajednički cilj da pacijentima u Srbiji budu dostupni najsavremeniji lekovi. Učestvuju u inicijativi, koja okuplja više od 700.000 obolelih.

"Ima pacijenata članova udruženja čije indikacije nemaju adekvatnu terapiju. Odnosno postoji lek, ali on nije na listi Fonda", kaže Gorjana Ajzinberg iz Udruženja obolelih od retkih tumora.

"Pacijentima nije dostupan u našem sistemu zdravstvenog lečenja i oni su prinuđeni da se na razne načine snalaze da dođu do leka ako su u mogućnosti, ako nisu onda im je zaista život ugrožen", kaže Jelena Đurić iz Udruženja obolelih od limfoma - LIPA.

Da je neophodno uvođenje inovativnih lekova i procedura, zaključak je i studije o održivosti zdravstvenog sistema, koju je pre godinu dana u saradnji sa ministarstvom zdravlja izradila Američka privredna komora u Srbiji čije su članice farmaceutske kompanije, distributeri i privatne zdravstvene ustanove.

"Inovativne terapije ne znače automatsko povećanje troškova za zdravstveni sistem, već samo preraspodelu postojećih sredstava", kaže Sandra Marinković, predsednica Odbora Američke privredne komore za zdravstvo.

U poslednjih pet godina, najsavremeniji lekovi o trošku osiguranja, u Srbiju su sporo stizali. Ove godine obezbeđen je novac i pronađen je način da preko posebnih ugovora, najsavremenija terapija stiže do pacijenata. Međutim ugovori još nisu realizovani.

"Prema modelima koji su nama poslati, celokupna odgovornost je na nama, od toga da se traži ogromna donacija leka do toga da se višak pacijenta pokrije preko farmaceutske kompanije", kaže Bojan Trkulja iz Udruženja proizvođača inovativnih lekova.

U Fondu saopštavaju da su pažljivo anlizirali primedbe i zahteve udruženja proizvođača inovativnih lekova i usvojila određene izmene sa kojima će upoznati i kompanije i za koje veruju da će biti prihvatljivi i njima. Istovremeno, ovaj problem uvidelo je i Ministarstvo zdravlja na čiju inicijativu je urađen i prvi korak.

"Vlada Srbije juče je formirala radnu grupu, koju čine predstavnici Ministarstva zdravlja i RFZO, upravo na prevazilaženju problema oko inovativnih lekova. Mi očekujemo da će ova radna grupa ustrojiti janse stavove, koji će to lekovi do kraja godine biti uvršteni na listu", kaže Berislav Vekić, državni sekretar Ministarstva zdravlja.

Udruženje pacijenata se zalaže za uvođenje sistema koji je već primenjen u svetu, a koji omogućava jasne kriterijume po kojima će se lekovi naći na pozitivnoj listi.

U Ministarstvu zdravlja kažu da će sve biti transparentno.

"U direktnoj komunikaciji sa članovim republičke stručne komisije, kao i udruženjima pacijeta koji su direktno bili involvirani u rad Komisije, mi ćemo u narednom periodu kontaktirati i farmaceutske kuće sa kojima ćemo utanačiti svaki finansijski momenat za svaki inovativni lek ponaosob", kaže Vekić.

Po uvođenju kriterijuma, iz Ministarstva zdravlja najavljuju da bi se inovativni lekovi sistemski svake godine uvodili do 2020. i time bi i pacijenti u Srbiji dobili novu šansu za brže ozdravljenje.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво