Poslednja šansa za izmučene konje, potrebna pomoć

Lapovo većina zna kao veliku železničku raskrsnicu, ali u tom mestu postoji i azil za konje. Otvorila ga je grupa ljubitelja konja, a pomogla im je britanska organizacija za zaštitu čiji je naziv u prevodu Zaboravljena kopita Srbije.

Kobila Orka je ceo život provela u laboratoriji. Na njoj je testiran zmijski otrov. Sada je u azilu, slepa i gotovo nepokretna.

"Različitih sudbina tu ima – od najmlađih ždrebadi starih desetak dana, koji su se davili u nekim barama sa konopcima oko vrata, do zrelih konja kao što su Gliser i Orka koji imaju po 20 godina", priča Željko Iličić iz azila "Staro brdo".

Tu su smešteni i najtrofejniji trkački konji poput Varene Badi ili Kaske.

"Svi ih ostavljaju bukvalno na cedilu sa prvom povredom noge, oka, sa prvim problemom sa sistemom za varenje, jer su lečenja skupa", kaže Željko.

Azil za konje u Lapovu jedinstven je na Balkanu. Otvoren je pre godinu dana i kroz njega je prošlo na desetine životinja. Ipak, novih zahteva za zbrinjavanje konja još uvek ima.

U štalama "Starog brda" ima mesta za sto konja, ali je u njemu trenutno samo njih 17. Za više nemaju hrane i lekova. Entuzijazma zato imaju na pretek.

"Bukvalno radimo sve i svašta. Od baštovanluka u tuđim baštama da bismo tu travu iskoristili za njih do napasanja po tako nekim napuštenim livadama, jer nemamo stalne izvore prihoda", ističe Željko.

Volonter Danilo Mihailović na socijalizaciji konja.

"Radim sve što se tiče socijalizacije konja, njihovog obučavanja da se šetaju na povocu, da prihvataju timarenje, kontakt sa ljudima", kaže Danilo.

Volonter u azilu je i Anreja Mikić. Njegov zadatak je trenutno da pregleda konkurse za donacije kako bi videli na koje mogu da konkurišu.

Spasena životinja, zauvek ostaje u vlasništvu azila. Oporavljenom konju traži se udomitelj. Uslovi su strogi.

"Udomljenog konja je nemoguće otuđiti, zabranjeno ga je zlostavljati jer on je već pobegao iz jedne muke, ne može biti uspavan ili ukraden", ističe Željko.

Tek kada u azilu budu sigurni da neće služiti za vuču ili kao dečja igračka, mladi konji dobiju novog vlasnika. Za stare i islužene konje azil je poslednje mesto gde kaskajući u krug provode svoje "penzionerske dane". Mnogi od njih i nemaju snage za još jedan galop.

broj komentara 0 pošalji komentar