Koji profil IT stručnjaka je potreban Srbiji

Prema procenama Vlade, Srbiji nedostaje 15.000 informatičara, ali do sada nismo čuli koji su profili neophodni. Zato je ekipa RTS-a pitala one koji su u IT biznisu da ocene koliko je tačna ta procena.

Njihovo zanimanje je ovom trenutku verovatno najtraženije u Srbiji. Ministarka za državnu upravu i lokalnu samoupravu Ana Brnabić tvrdi da bi 15.000 IT stručnjaka moglo odmah da dobije posao. Informatičari ne mogu da potvrde da li je taj broj tačan, ali su saglasni da ih nema dovoljno.

"Ono što tačno znamo je da samo na nivou Beograda, na današnji dan postoji potreba za više stotina programera, to znamo na osnovu oglasa", navodi Kosta Andrić, iz centra za razvoj tehnološkog preduzetništva.

I to je samo jedan od desetak profila IT stručnjaka – od onih koji samo servisiraju programe ili proveravaju njihov kvalitet do inženjera softvera. Društvo za informatiku podseća da taj problem nije od juče. Već nekoliko godina upućuju isti zahtev Ministarstvu prosvete.

"Mi godišnje upisujemo oko 1.000 takvih studenata, to je malo za potrebe koje naša država i privreda imaju, navodi Nikola Marković iz Društva za informatiku Srbije.

Ako je za utehu, nesrazmeru u ponudi i tražnji ima i Evropa. Stručnjaci procenjuju Starom kontitnentu nedostaje čak milion IT stručnjaka. Zato i ne čudi što mogu da biraju gde će i pod kojim uslovima da rade.

"Rešenje su prekvalifikacije, ali ovde je reč o tome da se traže vrlo kvalitetni stručnjaci, taj visoki kvalitet stručnjaka, prvenstveno kada je reč o programiranju ne može se dobiti kroz prekvalifikaciju koja traje 7 do 15 dana, objašnjava Marković.

Nema tog algoritma koji bi ubrzao školovanje informatičara i preko noći popunio prazna radna mesta. Zato u Australiji programiranje uče već od prvog razreda, a u Srbiji je informatika i dalje izborni predmet.

"Poznavanje informatike i upoznavanje sa novim tehnologijama je jednako kao i biti pismen u savremenom društvu", navodi Kosta Andrić.

Ko se rano opismeni, ne treba da brine za posao, poručuju mu i vlada i, što je još važnije – tržište. I domaće, a naročito strano.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
25° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи