Mali broj donora, nada u novi zakon o transplantaciji

Iako su mnogo veće šanse da nam tokom života zatreba transplantacija, nego da budemo davalac organa, Srbija i dalje nema dovoljan broj donora i transplantacija. I struka, ali i više od 1.000 pacijenata koji čekaju neki organ, nadaju se da će s novim Zakonom o transplantaciji i situacija u toj oblasti početi da se menja.

Pijani vozač usmrtio je šestogodišnju devojčicu iz Tomislavgrada. Sa teškim povredama prebačena je u Kliničko bolnički centar u Splitu, ali lekari nisu mogli da joj pomognu. Roditelji, iako u najvećem bolu, odlučili su da daruju njene organe, zahvaljujući kojima su obavljene tri transplantacije. Organe je dobilo dvoje pacijenata iz Hrvatske, a jedan bubreg poslat je u Holandiju, jer je Hrvatska članica Eurotransplanta.

"Kolega Kocman je u jednoj sali transplantirao jetru jednom pacijentu a u drugoj sali smo uradili transplantaciju bubrega i gušterače kod jednog mladog pacijenta koji boluje od dijabetisa tip 1", objašnjava dr Stanislav Jandrijević, KBC Merkur, iz Zagreba.

"Najpre izražavam saučešće i veliku zahvalnost porodici na spremnosti da se doniraju organi za transplantaciju kojom će se sigurno spasiti određeni životi ili značajno podići kvaliteti života", navodi ministar zdravlja Hrvatske Dario Nakić.

U Srbiji je i dalje nedovoljno donora i transplantacija. I struka, ali i više od 1.000 pacijenata koji čekaju neki organ, nadaju se da će s novim Zakonom o transplantaciji i situacija u toj oblasti početi da se menja.

Tekst je napisan po ugledu na zemlje koje imaju i do 30 donora na milion stanovnika, za razliku od Srbije koja ima manje od tri, i po ugledu na zemlje čije stanovništvo shvata da su mnogo veće šanse da nam tokom života zatreba transplantacija nego da budemo donor.

Doc. dr Svetozar Putnik, član Republičke komisije za transplantaciju, kaže da je zakon upućen u Evropsku komisiju kako bi se tamo uradilo usaglašavanje zakona i dodaje da se javna rasprava očekuje tokom narednih nekoliko meseci.

"Ja se nadam usvajanju zakona do kraja godine. To je jedan od neophodnih preduslova da bismo krenuli napred sa tog zaista malog broja donora ka nečemu što su evropski standardi u transplantaciji organa i broja donorstva. Naravno, to je samo prvi korak, sve ostalo treba da sledi - promena svesti građana, odnosno promena ideje o tome da shvatimo da je vrhunski čin humanosti darivanje organa nekoga najbližeg, ono što svi mi moramo da imamo u svojim glavama", objašnjava  

Novi zakon predviđa model tzv. pretpostavljene saglasnosti. Svi bismo bili potencijalni donori osim ako se izjasnimo da smo protiv toga i upišemo se u registar nedavalaca. Hrvatska npr. u tom registru ima tek 2.000 građana.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво