Kako izabrati pravi sport za dete

Početkom septembra, sem škole počinju i razne vanškolske aktivnosti. Pred roditeljima i decom je tada velika dilema - koji sport je najbolji za njih i kada je najbolje sa njim da se krene.

Pre prvog časa, prvi trening. U septembru mnoge škole sporta i klubovi otvaraju svoja vrata, treneri pojašnjavaju zašto je ova "dodatna nastava" važna.

"Plivanje nije preterano interesantan sport koji može da vas zabavi sam, ali može da vas natera da se sami sa sobom izborite za neke vrednosti. Motivacija je da kroz trening osećaju da kroz trenin napreduju sve više i više", kaže Matije Koprivica iz plivačkog kluba "Partizan".

Ovde se učilo i tokom raspusta, vežbalo se kao da je takmičenje sutra. Iako na gimnastiku deca mogu već od četvrte godine, višestruka šampionka Milena Reljin kaže da se granica za prvi čas spustila i u drugim sportovima. Ipak, na roditeljima je da procene kada je vreme.

"Zavisi od deteta, ne treba nikoga ni podstrekivati da po svaku cenu dolazi na treninge ako detetu to ne prija, ne treba ni odustajati, ali mislim da treba napraviti pauzu jer već za šest meseci, godinu dana - to je potpuno drugačiji pristup", kaže Milena Reljin, trener ritmičke gimnastike.

Roditelje brine šta ako dete želi da odustane i kada se vrati ili već na samom početku treninga. Profesionalci rešavaju dilemu.

"Treba deci dati mogućnost raznovrsnosti izbora i da se upozna sa što više sportov. Možda neće taj prvi sport biti ono što mu odgovara", kaže Reljin.

Šampionski rezultati su poželjni, ali ne i jedini cilj treninga. Naročito ne rekreativnih.

"Najpre uči da poštuje pravila, da poštuje autoritet, protivnika, čitav niz ličnih veština, postavljanje ciljeva, poštovanja pravila igre, istrajavanje u tim ciljevima", kaže Ivana Orlicki, školski psiholog.

Da što više mališana pravila igre umesto na tabletu uči na terenu, stručnjaci predlažu uz što više besplatnih programa i profesore fizičkog već u prvom razredu. Brže i lakše bi deci približili sport i prepoznali kome i šta prija.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
20° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се