Lončar: Nabavkom novih aparata neće biti lista čekanja

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar za RTS kaže da kupovinom novog aparata za zračenje u kliničkom centru u Kragujevcu i nabavkom još šest novih za druge gradove neće biti lista čekanja. Prioritet za lečenje su, ističe, deca i najhitniji slučajevi.

Gostujući u Dnevniku RTS-a, Zlatibor Lončar je rekao da će svi koji su na listi čekanja u drugim gradovima, ili u slučaju da aparat ispadne iz sistema, biti upućeni u Klinički centar u Kragujevcu.

"Za mesec i po radiće aparati u Nišu, Kamenici i Beogradu. Sa tenderom Svetske banke nabavićemo šest aparata i neće biti lista čekanja", kaže Lončar.

Ministar je istakao da je počela izgradnja "Tiršove 2" i "Onkologije 2" i da je to prioritet. Dodaje i da je premijer uključen i da se trenutno traže sredstva koja su najisplativija.

"Renoviranje Kliničkog centra je u planu, 50.000 kvadrata će biti opremljeno, 40 firmi je otkupilo dokumentaciju, sedam firmi je ispunilo sve uslove. Nemamo problema, skupili smo dokumentaciju i uradiće se sve što je do nas", kaže Lončar.

Ministar je apelovao na sve iz zdravstva i istakao da "od njih zavisi nečije zdravlje i život i da treba da se ponašaju tako".

"Napravili smo plan kako da zamenimo skenere, izdvojićemo oko 450 miliona dinara i time zameniti sve što je neophodno", ističe Lončar.

Kaže da je u narednom periodu prioritet da se povrati odnos pacijenta i lekara.

"Prioritet je da povratimo odnos pacijenta i lekara, pa preventiva, jer građani treba da shvate da kad se na vreme otkrije nešto, to može da se izleči, moramo da promenimo svest građana i sve što radimo je da učinimo da ljudi vide da su lekari tu zbog njih i da taj odnos mora da bude mnogo bolji", objašnjava Lončar.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво