Kragujevac, počeo da radi novi aparat za zračenje

Za kupovinu četiri aparata za zračenje, za zdravstvene ustanove, Vlada Srbije izdvojila je oko 800 miliona dinara. Nove aparate, dobili su Institut za onkologiju i radiologiju i Klinički centri u Kragujevcu i Nišu. Ministar zdravlja Zlatibor Lončar najavio u narednih mesec i po dana puštanje u rad još pet aparata za zračenje u Nišu, Sremskoj Kamenici i Beogradu.

U Kliničkom centru u Kragujevcu, na odeljenju za onkologiju jutros je počeo da radi novi aparat za zračenje. Prvi pacijenti već su primili terapiju. Reč je o najsavremenijem linearnom akceleratoru, kakvi se koriste u evropskim zdravstvenim ustanovama.

Direktor Kliničkog centra Predrag Sazdanović rekao je za RTS da je zahvaljujući sredstvima Vlade obezbeđen najbolji aparati što znači da će pacijenti biti preciznije tretirini.

"Biće skraćenje liste čekanja ali je bitnije da će pacijenti dobiti precizniju terapiju. Sada se čeka od nekoliko nedelja do nekoliko meseci s obzirom na to da je Kragujevac regionalni centar", rekao je Sazdanović.

Klinički centar ima dva zračna aparata, starosti 12 i sedam godina.

Do polovine naredne godine, u naše zdravstvene ustanove, trebalo bi da stigne još šest aparata za zračenje, koji će biti nabavljeni iz kredita Svetske banke. Kako se očekuje, uz već postojeće, time će potpuno biti ukinute liste čekanja i pružena kvalitetna usluga pacijentima.

Završni radovi za puštanje u rad još tri aparata za zračenje, koje je kupila država, privode se kraju i u Beogradu i u Nišu.

"Od četiri akceleratora, dva su opredeljena za jug Srbije, odnosno za Niš, ka nama gravitira dva miliona stanovnika, napravljen je novi prostor, biće za jedno sedam dana u funkciji", dodaje direktor Kliničkog centra u Nišu prof. dr Zoran Radovanović.

"Ono što eventualno može da produži rok otvaranja jeste spajanje onkologije instituta, pa ćemo gledati da svi zajedno pomognemo da se sve administrativne neophodnosti završe na vreme, ja sam optimista, možda ovog meseca", objašnjava vršilac dužnosti direktora Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije prof. dr Radan Džodić.

U Institutu za onkologiju i radiologiju Srbije, izgradnjom bunkera, a u jednom je već aparat koji uskoro počinje sa radom i gde će biti smeštena još tri aparata, od šest, koje nabavljamo iz kredita Svetske banke, počinje gradnja Onkologije 2.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar koji je obišao Kragujevac, istakao je, da je kragujevački Centar za onkologiju, spreman da prihvati hitne pacijente iz drugih centara, ukoliko se neki aparat pokvari. U narednih mesec i po dana on je najavio puštanje u rad još pet ovih aparata za zračenje u Nišu, Sremskoj Kamenici i Beogradu.

Godišnje u Srbiji od neke maligne bolesti oboli više od 37.000 ljudi. Imamo pet radioterapijskih centara. Da bi pomogli pacijentima da na vreme dobiju terapiju, zračenje se obavlja u tri smene, i noću.  

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво