Neophodan nedvosmislen odgovor na nasilje

U vreme kada govorimo o merama za suzbijanje porodičnog, vršnjačkog i sportskog nasilja slike fizičkog nasrtaja funkcionera ŽFK Vojvodina Dragana Čapelje na mladu fudbalerku Nevenu Miladinović, ali i napad na gej aktivistu Bobana Stojanovića na ulici loši su primeri.

Zamenica zaštitnika građana za prava deteta i rodnu ravnopravnost Gordana Stevanović rekla je da se sve češće ombudsman bavi nasiljem, što je pokazatelj da smo društvo u kome, nažalost, ima sve više nasilja.

Iz tog razloga je, smatra, neophodna pravovremena reakcija nadležnih organa, koja je usledila i u slučaju Nevene Miladinović i Bobana Stojanovića, ali i dalje procesuiranje i konačno adekvatno kažnjavanje počinilaca.

To je, prema njenim rečima, nedvosmislen odgovor celog sistema da je nasilje apsolutno nedopustivo i da će svaki slučaj biti kažnjen.

Stevanović ocenjuje da je u slučaju fizičkog nasrtaja Dragana Čapelje dobro što su nadležni organi najavili njegovu suspenziju jer je time poslata jasna poruku svim budućim, potencijalnim, nasilnicima koliko je to neprihvatljivo.

"Međutim, taj slučaj ukazuje na potrebu da društvo radi da se takvi slučajevi ne dešavaju", kaže Stevanović i dodaje da je nužno izraditi sistem u kome će ovakvi incidenti biti onemogućeni.

Kaže i da je važno da se postupak za taj incident što pre okonča i da se u što kraćem vremenu donese odluka o njegovoj odgovornosti čime bi se poslala jasna i snažna poruka koliko je bilo koji vid nasilja neprihvatljiv.

"Imamo situaciju da je to uradio neko ko bi, prema svom položaju, trebalo da promoviše određene vrednosti – fer plej, sportsko ponašanje, toleranciju, uvažavanje. Upravo je on taj koji bi trebalo da sportistima, trenerima i navijačima ukaže koliko je bitno i značajno da uvažavaju protivnike", rekla je Stefanović ocenjujući da bi time poslao snažnu i jasnu poruku.

Međutim, pita, kakvu je poruku poslao takvim postupanjem?

Naglasila je da posebno treba istaći da je žrtva mlada sportiskinja ženskog fudbalskog kluba koja je samim opredeljenjem da trenira taj sport razbila duboko ukorenjenu predrasudu u našem društvu, da je fudbal muški sport - dodajući da mlade sportiskinje moraju da budu podržane, a da sportski funkcioneri treba da ulože maksimalne napore kako bi motivisali što više devojčica da se bave ekipnim sportovima, pa i fudbalom.

U slučaju napada na gej aktivistu Bobana Stojanovića, kaže zamenica ombudsmana, suočavamo se s predrasudama o LGBT osobama koje su u izveštajima Zaštitnika građana navedene kao jedna od najugroženijih grupa, a kojoj su često ugrožena osnovna ljudska i građanska prava.

Ocenjujući da o nasilju i kazni za počinioca govorimo onda kada se incident desi, istakla je da bi prehodno trebalo da vidimo šta kao društvo radimo i koje poruke šaljemo.

"Trebalo bi da vidimo da li dosta radimo na preventivi, ko su javni poslenici i kakve poruke šalju, na koji način, kada dođe do nasilja, sankcionišemo nasilnika", rekla je Stevanović.

Ističe i da Zaštitnnik građana u svojim redovnim i posebnim izveštajima ukazuje da je neophodna odgovarajuća edukacija mladih u školama kako bi se poštovala različitost i iskorenili svi vidovi diskriminacije, ali i obuka postupajućih službenika prema žrtvama diskriminacije.

Nasilničko ponašanje funkcionera ŽFK Vojvodine nad 18-godišnjom fudbalerkom i napad na Stojanovića osudila je i poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković koja očekuje od nadležnih organa da kazne počinioce.

Više javno tužilaštvo u Novom Sadu pokrenulo je krivični postupak protiv funkcionera ŽFK Vojvodine, a disciplinska komisija Fudbalskog saveza Srbije suspendovala je Čapelju i zatražila dopunske izjave zbog skandala tokom meča između Vojvodine i Crvene zvezde kada je udario šamar igračici crveno-belih.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи