Znanjem do direktorske fotelje

Do 4. marta, sva javna preduzeća moraju da imaju direktore koji su izabrani na konkursu. Moraće da imaju završene najmanje četvorogodišnje studije, najmanje pet godina radnog iskustva i tri godine iskustva na poslovima kojima se bavi preduzeće kojim upravljaju. Proveru znanja moraju da prođu svi. Nje se ne boji direktor Kliničkog centra u Nišu, ali, na društvenim mrežama, imao je neobičan apel.

"Poštovani Prijatelji i Neprijatelji, ako procenite da nisam dobro radio, idem, samo nikako, nikako, nikako nemoj da mi lokalni Čauši i Indijanci udaraju na porodicu, Obraz, Ime, Prezime, Čast i Poštenje", napisao je Zoran Radovanović, u susret konkursu za direktora Kliničkog centra "Niš", koji treba da bude raspisan za dva meseca.

"Skoro tri godine i osam meseci sam direktor i bilo bi mi krivo posle brojnih rezultata ostvarenih sa Ministarstvom zdravlja da neko dva meseca pred izbor počne sa podmetanjima, jer se uspeh ne prašta", kaže Radovanović. 

Svojevremeno je molio poznanike, prijatelje i rodbinu da prestanu da ga zovu i traže da ih zaposli.

"Ubeđen sam da će ostati kao što je bilo, da će struka pobediti politiku", kaže Radovanović. 

Departizacija je jedna od najčešće pominjanih reči izbornih kampanja. Deo je i koalicionog sporazuma iz 2012. između naprednjaka i socijalista. Namera je i nove Uredbe za izbor direktora javnih preduzeća, prema kojoj bi bodove trebalo da donosi stručnost, ne partijska knjižica. Pre fotelje, budući direktor moraće u klupu da uradi test.

"Predviđa se provera poznavanja jedne ili više oblasti delatnosti javnog preduzeća, poznavanje propisa. Proveravaju se veštine analitičkog rezonovanja i logičkog zaključivanja, rukovođenja, organizacionih sposobnosti, komunikacije, strateškog planiranja i upravljanja i veštine upravljanja resursima", stoji u Uredbi o merilima za imenovanje direktora javnog preduzeća.

Ocene su od jedan do tri. Bodovaće se radni staž, obrazovanje, znanje stranih jezika, rad na računaru.

"Tu je irelevantno ocenjivanje godina iskustva ili stručne spreme, recimo da se doktorska titula vrednuje 50 odsto više nego fakultet, iako nije možda od suštinskog značaja za upravljanje javnim preduzećima. Dobro je što će se Uredba primenjivati i na lokalna i na pokrajinska javna preduzeća što do sada nije bio slučaj", kaže Nemanja Nenadić iz "Transparentnosti Srbija".

Uredba predviđa da Komisija u razgovoru sa kandidatom procenjuje i kvalitet napravljenog programa i plana rada preduzeća.

Rok da se na konkursima izabere 700 direkora javnih preduzeća na svim nivoima ne važi za one koji su izabrani pre donošenja zakona, pre pola godine.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 10. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара