Tri sindikata u prosveti najavljuju štrajk upozorenja

Tri reprezentativna sindikata u prosveti zatražili su od resornog ministarstva da im se razlika za pogrešno obračunate zarade tokom godišnjih odmora isplate do 20. septembra, a u suprotnom najavljuju štrajk upozorenja.

Predstavnici Sindikata obrazovanja Srbije, Granskog sindikata prosvetnih radnika Srbije "Nezavisnost" i Sindikata radnika u prosveti Srbije podsetili su na konferenciji za novinare da su prosvetni radnici za prošlu godinu dobili za po 5.500 dinara manje, dok su za 2014. i 2013. godinu manje primili za po 3.500 dinara, jer su zarade tokom godišnjih odmora obračunate na osnovu tromesečnog, a ne godišnjeg proseka.

"Priznali su grešku i obećali da će novac vratiti, ali do danas nismo dobili ništa. Ukoliko nam taj novac ne isplate do 20. septembra, mi ćemo na našim organima doneti odluku kada će biti organizovan štrajk upozorenja", rekao je predsednik SRPS Slobodan Brajković.

On je podsetio da po Zakonu o štrajku, štrajk upozorenja traje jedan dan, odnosno jedan sat u svakoj smeni, kao i da će štrajk upozorenja biti krajem septembra.

Predstavnici tri sindikata najavljuju da će danas uputiti dopis premijeru od koga će zatražiti da se budžet za plate prosvetara za narednu godinu poveća za 17 odsto, jer tvrde da su upravo za toliko plate u prosveti manje od prosečne plate u Srbiji.

"Prosečna plata u Srbiji za prošli mesec bila je 46.280 dinara, a prosečna plata u obrazovanju je 39.500, što je oko 17 odsto ispod republičkog proseka", naglasio je Brajković.

Predstavnici sindikata kažu da su iz medija saznali da je ministar prosvete Mladen Šarčević planirao za sutra sastanak sa sindikatima, da danas očekuju zvaničan poziv i da će se na njega odazvati.

Takođe, priduružiće se i najavljenom protestu Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije najavljen za 31. avgust, ukoliko budu pozvani.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 10. мај 2024.
13° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара