Kako protiv crne statistike na drumovima

Za tri dana oko 80.000 školaraca vraća se u klupe, pa se očekuje pojačan saobraćaj na svim putevima. Nadležni upozoravaju roditelje da budu oprezni u vožnji. Od početka godine na našim drumovima poginulo je petoro dece mlađe od 13 godina, a povređeno je čak 816 mališana.

Da se crna statistika od prošle godine kada je poginulo 14-toro dece do 14 godina,  a 1.450 ih povređeno ne bi ponovila, iz MUP-a apeluju da se deca obavezno vezuju na zadnjim sedištima ili da se voze u decijim stolicama. Deca najviše stradaju tako što prilikom sudara ili naglih kočenja preleću prostor kabine i probijaju prednje staklo.

Svako dete koje je vezano u automobilu ima 90 odsto više šanse da prođe bez teških povreda nego kada se ne koristi sigurnosni pojas.

Veoma je važna i umerena brzina vožnje. Nedavno u jednoj većoj akciji napisano je 1.200 kazni za jedan dan. Naredna tri dana MUP će iskoristiti da ponovi akciju kažnjavanja prekoračenja brzine.

"Kontrolisaćemo sve putne pravce, Ibarsku magistralu, Korodor 10, kontrolisaćemo brzinu obeleženim i neobeleženim vozilma, takozvanim presretačima", kaže Predrag Milnković iz MUP-a Srbije.

Stručnjaci podsećaju da se put planira uz svesnost da i drugi vozači mogu pogrešiti.

"Svako treba da ostavi malo prostora da uoči greške i drugih vozača i da može da reaguje. Ne može se ići knap bez mogućnosti da se interveniše i izbegne udes", kaže Milan Vujanić sa Saobraćajnog fakulteta.

Naravno, da se ne sme konzumirati alkohol jer svaka čašica može biti fatalna na drumu. Neodgovornim ponašanjem, podsećaju nadležni - možete ugroziti živote naše dece.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
15° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се