Šabić: Izbeći da bezbednosne provere krše pravnu sigurnost

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti zatražio je od Vlade Srbije da stavi van snage deo Nacionalnog programa za obezbeđivanje u vazduhoplovstvu zbog "uočene nedozvoljene obrade podataka o ličnosti".

Poverenik u pismu koje je uputio premijeru Srbije navodi da bi uređivanje bezbednosnih provera trebalo da se obezbedi kroz dopune Zakona o vazdušnom saobraćaju.

Uz puno uvažavanje značaja bezbednosti u vazdušnom saobraćaju Poverenik je ukazao na narušavanje pravne sigurnosti i kršenje ustavnih garancija koje ovaj dokument proizvodi, odnosno na potpunu pravnu nekonzistentnost "sistema" koji se uspostavlja suprotno izričitim ustavnim odredbama, navodi se u saopštenju.

Poverenik je objasnio da se u sastavu Nacionalnog programa za obezbeđivanje u vazduhoplovstvu, donetom septembra 2015, a za koji je zbog oznake "strogo poverljivo" saznao maja 2016, nalazi i Prilog tri-1-B - "Uputstvo za bezbednosnu proveru".

Taj prilog, kako objašnjava, sadrži opis bezbednosne provere, opredeljuje državne organe nadležne za obavljanje bezbednosne provere, kategorije osoblja za koje se primenjuje bezbednosna provera, proces podnošenja zahteva, kao i proceduralna razmatranja u vezi sa sprovođenjem bezbednosne provere.

Pozivajući se na Ustav, Poverenik ističe da Nacionalni program za obezbeđivanje u vazduhoplovstvu nije objavljen, a nije ni pravni akt, zbog čega nikako ne može da predstavlja pravni osnov za obradu podataka o ličnosti.

Pored navedenih principijelnih primedbi Poverenik je u pismu premijeru ukazao i na pravnu konfuziju prepoznatu u Uputstvu koja se odnosi na dva različita oblika obrade podataka o ličnosti koja nose isti naziv "bezbednosna provera", a bitno se razlikuju.

Poverenik je ocenio da je opisana situacija direktna posledica odsustva strateškog, osmišljenog, koordiniranog pristupa problemima u oblasti zaštite podataka o ličnosti na globalnom državnom nivou.

Još je jednom apelovao da Vlada donese Akcioni plan za sprovođenje Strategije zaštite podataka o ličnosti, "s kojim neshvatljivo dugo kasni" i da konačno započne sa realizacijom Strategije usvojene još 2010.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи