Raseljeni Srbi na liturgiji u Đakovici, kamenovano vozilo Kozareva

Raseljeni Srbi prisustvovali su u Đakovici povodom verskog praznika Velika Gospojina svetoj liturgiji u crkvi Uspenja Presvete Bogorodice, a liturgiji je sa njima prisustvovao i predsednik Srpske liste Slavko Simić. Posle liturgije kamenovano je vozilo Dušana Kozareva, zamenika direktora Vladine Kancelarije za KiM. Policija je privela dvojicu napadača.

Udruženje raseljenih Đakovčana došlo je iz centralne Srbije sa tri autobusa uz jaku policijsku pratnju, a Đakovčani su doneli slavski kolač koji je osveštan i svečano presečen, saopštila je Srpska lista.

Slavko Simić je posle liturgije izjavio da je Đakovica sazrela u odnosu na period koji je iza nas i da će građani Đakovice veoma brzo shvatiti da suživot nema alternativu.

"Veoma mi je drago što sam danas na jedan od najvećih hrišćanskih praznika zajedno sa raseljenim Đakovčanima, koji su u prethodnih nekoliko godina uložili mnogo truda, mnogo iskrenosti i energije, kako bi obnovili suživot i pomirenje u ovom gradu", rekao je Simić.

On je dodao da su Srpska lista i svi njeni predstavnici, takođe, pokazali ogromnu volju i želju da preko razvijenog sistema institucija i institucija koje su nosilac jednog sistema promovišu svi zajedno sa svojim kolegama Albancima pomirenje.

"Nadam se da građani Đakovice osećaju pomirljive signale koje im šalju njihove nekadašnje komšije koje žive u raseljanju i siguran sam da ćemo veoma brzo dobiti pozitivne dobronamerne signale od druge strane, a nama koji smo na odgovornim funkcijama preostaje da otklonimo svaku retoriku koja ruši mostove koje naše zajednice na Kosovu grade", izjavio je predsednik Srpske liste.

On je pohvalio kosovsku policiju koja je danas u Đakovici, kako je rekao, veoma profesionalno obezbedila prostor oko crkve Uspenja Presvete Bogorodice.

U gradu gde je nekada živelo oko 12.500 Srba, danas je opstala jedino Crkva Uspenja Presvete Bogorodice u centru grada koja je obnovljena 2008. godine nakon Martovskog pogroma u kojem je bila potpuno uništena.

U Đakovici danas, u kući koja se nalazi u dvorištu crkve žive četiri starice, monahinje Teoktista i Joanikija, sa kojima žive Vasiljka Perić i Nadežda Isailović.

Kozarev: Mržnja nije uspela da pobedi hriššćanske vrednosti

Zamenik direktora Kancelarije za KiM Dušan Kozarev izjavio je da je grupa albanskih ekstremista bezuspešno pokušala da spreči proslavu Velike Gospojine u Đakovici i izrazio žaljenje zbog činjenice da verski i nacionalni ekstremizam na KiM i dalje imaju svoje sledbenike.

Kozarev je, nakon bliskog susreta sa albanskim demonstrantima u Đakovici, izjavio Tanjugu da je policija privela dvojicu ili trojicu izgrednika, i da mržnja danas nije uspela da odnese pobedu nad hrišćanskim vrednostima.

"Svake godine je sve manje onih koji Srbima žele da ospore elementarno pravo da slave svoje verske praznike, ali Đakovica je i dalje nažalost zatvoren grad u koji Srbi ne mogu da se bezbedno vrate na svoja imanja. Mi želimo da što pre osvane dan kada će to biti moguće", rekao je Kozarev.

Prema njegovim rečima, u regionu se u poslednje vreme javljaju mnogi ekstremni elementi koji "zveckaju oružjem" i žele povratak u mračnu prošlost, ali Srbija neće činiti ništa kako bi doprinela stvaranju nestabilnosti.

"Srbija to ne želi, njena vlada je čvrsta i stabilna i okrenuta je ka budućnosti. Ponosan sam što imamo vladu koja razmišlja o razvoju društva i napretku, i krivo nam je što u regionu nemamo mnogo sagovornika za ostvarenje vizije mirnog i prosperitetnog Balkana", istakao je Kozarev.

Albanski demonstranti danas su pokušali da zaustave kolonu vozila i spreče veću grupu srpskih hodočasnika da obeleže praznik u Đakovici, ali im to nije pošlo za rukom.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво