Mine i bombe opasni tragovi ratova na tlu Srbije

Deminer je teško povređen na Kopaoniku prilikom uklanjanja i uništavanja bombi zaostalih posle NATO bombardovanja 1999. Mladić povređen u eksploziji ručne bombe. Granate iz Drugog svetskog rata pronađene prilikom kopanja kanala za vodovodnu mrežu u selu Pocerski Pričinović i na gradilištu "Beograda na vodi". Sve se to dogodilo u poslednjih desetak dana, a tragovi oružanih sukoba na ovim prostorima i dalje predstavljaju opasnost.

Na Kopaoniku su u proteklih 17 godina od kasetnih bombi poginula četiri deminera, a trojica su povređena. Kasetne municije ima na još oko tri miliona kvadratnih metara.

"Ukoliko bi smo imali dovoljno sredstava da bi se razminirao Kopaonik trebalo bi nam dve, tri godine", kaže Jovica Simonović direktor Centra za razminiranje Srbije.

Uklanjanje kasetnih bombi radi se uz pomoć donacija SAD, Irske, Češke, Nemačke, Norveške, a značajna je i pomoć Ruske Federacije. Treba ukloniti i mine sa prostora od oko dva miliona kvadratnih metara na jugu Srbije.

"Srbija ima rok da do 2019. ispuni član 5 Otavske konvencije, što je zabrana protivpešadijskih mina, prometa korišćenja i Centar će dati sve od sebe da taj rok ispuni iako je veoma teško s obzirom da sve što radi Centar vezano za razminiranje ide preko donacija koje su svake godine sve slabije", dodaje Simonović.

Avio-bombi, kako se procenjuje, ima na oko 150 lokacija na dubinama većim od 15 metara. Centar za razminiranje napravio je procenu rizika za gradilište "Beograda na vodi" , gde je do sada pronađena jedna minobacačka granata iz Drugog svetskog rata. Sumnja se da u reci Savi ima minskih naprava zaostalih iz perioda sukoba od 1991. do 1995. godine.

"Ja sam kao veštak balističar imala nekoliko situacija gde su deca nastradala jer su ljudi prilikom vraćanja sa ratišta bacali u Savu. Sada smo pokrenuli jedan projekat koji se odnosi na prevenciju dece da bi naučili osnovne stvari koje se odnose na njihovu ličnu bezbednost", kaže Zorica Subotić predsednica Nacionalne asocijacije za oružje Srbije.

Procenjuje se da u Srbiji ima više od 200.000 komada nelegalnog oružja. U toku je još jedan pokušaj legalizacije koji važi od 1. jula do 1. novembra.

"Ta sredstva predstavljaju opasnost zatio što mogu doći u kontakt naročito dece koja iz radoznalosti mogu da izazovu eksploziju i aktiviraju takve naprave. U skladu sa naredbom o legalizaciji ako predaju od 1.jula do 1. novembra nema nikakvih sankcija. niko ih neće ni pitati odakle im", navodi Bratislav Rančić načelnik Uprave za civilnu zaštitu MUP Srbije.

Teren nije potpuno očišćen ni deset godina posle eksplozije u vojnom magacinu u Paraćinu gde se i ove godine radi na uklanjanju ostatak eksploziva.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 10. мај 2024.
13° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара