Veliko interesovanje mladih za Kongres vizantologa

U Beogradu je završen 23. Međunarodni kongres vizantoloških nauka koji je, okupivši više od 1.300 istraživača vizantijskog nasleđa iz 49 zemalja, do sada najveći skup te vrste u svetu. Sledeći kongres vizantoloških studija je 2021. godine, u Istanbulu.

Kongres vizantologa je mesto susreta naučnika iz celog sveta koji multidisciplinarno razmatraju i sumiraju stanje u vizantološkim istraživanjima. Beogradski kongres učesnici ocenjuju kao izuzetno uspešan.

"Mislim da je ovo jedan od najboljih, možda i najbolji od sedam internacionalnih kongresa na kojima sam učestvovao", kaže profesor Sergej Ivanov iz Rusije.

Zadovoljni su i organizatori. Ističu dve stvari:

"Prisustvo mnogo mladih ljudi koje pokazuje interesovanje i mogućnost da vizantijske studije imaju dobru perspektivu. Drugo je broj ljudi", naglasio je predsednik Organizacionog odbora Kongresa akademik Ljubomir Maksimović.

Magistar Nebojša Kartalija kaže da takvi skupovi omogućuju mladim ljudima da se afirmišu u naučnom smislu i da nauče nešto novo, da razmene iskustva i znanja sa kolegama iz drugih zemalja i da ostvare kontakte koji će im pomoći i u radu i u životu.

U okviru Kongresa vizantologa, u Galeriji SANU otvorena je reprezentativna izložba pod nazivom Svet srpske rukopisne knjige od 12. do 17. veka.

Ideologija, erudicija, umetnost i kultura Vizantije dala je suštinski doprinos razvitku Evrope od pozne antike preko srednjeg veka do naših dana.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво