RTS nije raskinuo ugovore sa stručnjacima za 21. vek

Odgovor generalnog direktora RTS-a Dragana Bujoševića listu "Politika".

Pre neki dan sam se zahvalio glavnom uredniku Žarku Rakiću što je Politika korektno prenela informaciju o troškovima RTS-a za Olimpijske igre u Riju. Rakić mi je odgovorio "To se očekuje od Politike". Čvrsto verujem da je profesionalna korektnost onaj minimum koji se očekuje od Politike.

Tekst "RTS raskinuo ugovore sa stručnjacima za 21. vek" je primer profesionalne nekorektnosti. To se vidi već iz podnaslova u kome se kaže da mladi stručnjaci nastavljaju da rade, te tako podnaslov demantuje naslov. Slična shizofrenija se nastavlja i u tekstu. Piše "Danas, u RTS-u ne radi nijedan od njih" (misli se na mlade stručnjake). I potom piše "Barem ne u statusu zaposlenog na određeno vreme".

Pa dobro, da li rade ili ne rade?

Nisam siguran da odgovor možete da dobijete u Politikinom tekstu.

Moj odgovor je: rade. Rade po ugovorima o privremenim i povremenim poslovima, na jedini način na koji je moguće da i dalje rade u RTS-u.

Zanimljivo je da Politika nikada nije postavila pitanje rukovodstvu RTS-a koje je 2011. godine raspisalo javni poziv za "stotinu mladih stručnjaka za 21. vek" zašto ih nije zaposlilo. Mogla je to pitanje da postavi još 2012. godine.

To rukovodstvo jeste sa 100 mladih napravilo ugovor o radu na određeno vreme. Moglo je i da ih primi u stalni radni odnos sve do 13. decembra 2013. godine kada se zakonom ograničava zapošljavanje u javnom sektoru uz izuzetke koje odobri komisija Vlade Srbije. Od tada ovi ljudi ne mogu da se zaposle u RTS-u bez odobrenja Vlade. Dakle, ta stvar više nije u rukama RTS-a.

U međuvremenu u RTS-u nije više sto mladih. Neki su izgubili strpljenje – otišli su, našli bolje poslove.

Od 5. juna 2015. godine od kada sam počeo da radim u RTS-u predlagao sam vladinoj komisiji da primimo ove ljude, odnosno da im produžimo ugovor na određeno vreme. Tu mogućnost produženja ugovora na određeno vreme više nemamo. Takav je zakon. Zato i dalje tražimo da te ljude primimo u stalni radni odnos. O tome sam i danas (subota 27. avgust) razgovarao u Vladi Srbije. Verujem da će Vlada biti na strani mladih stručnjaka i RTS-a. Prostora za te mlade ljude ima i zato što je od 5. juna 2015. do danas broj zaposlenih na RTS-u smanjen za više od 10 odsto.

Dragan Bujošević 

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво