Školske kombinacije, spajanje ili razdvajanje odeljenja

Stručno uputstvo o formiranju odeljenja i načinu finansiranja u osnovnim i srednjim školama propisuje već godinama, kažu u Ministarstvu prosvete isti broj učenika. U odeljenju ne bi trebalo da bude više od 30 učenika, ali može da ih bude i 15. Uoči početka nove školske godine pribojavaju se učenici hoće li biti u istom ili možda drugom odeljenju jer će biti spajanja, ali i razdvajanja razreda.

Dok pojedine škole godinama imaju problem jer upisuju manje đaka, Osnovna škola "Braća Baruh" može da se pohvali viškom. Iako je pre pet godina bila na korak od zatvaranja jer ju je pohađalo manje od 400 đaka, od prvog septembra biće ih stotinak više.

Direktor OŠ "Braća Baruh" Dragomir Ivanović rekao je da je u poslednjih pet godina došlo do znatnog pojačanog interesovanja učenika za ovu školu i znatnog priliva đaka, što je omogućavalo da se formiraju svake godine po jedno, dva odeljenja.

"Ove godine smo u situaciji da formiramo i četiri odeljenja. Nastavnici koji imaju 70, 80 posto sada će imati sto posto radnog vremena", kaže Ivanović.

Škole gde je đaka manje, moraće da se naviknu na nova pravila, ili novi prostor. I učenici i nastavnici čekaju odgovor na pitanje da li im predstoji prekomponovanje?

Snežana Marković iz Ministarstva prosvete rekla je da za sada još nisu dobili izveštaje od škola da li će biti nekih drastičnih pomeranja, ali je njihova procena da se to neće dešavati masovno, a ko zna da li će se desiti uopšte, zato što su škole već četiri godine primenjivale isto stručno uputstvo.

Svakog avgusta ista priča, smatraju u sindikatu. Sa nedovoljno jasnom preporukom.

"Ono ka čemu bi trebalo da idemo, a to je da je učenika u odeljenju bude sve manje, a po našoj strategiji o razvoju obrazovanja, mi smo nažalost potpuno zanemarili i u odnosu na prošlu godinu potpuno se od toga udaljili. Dakle prošle godine je vama za sedam odeljenja bilo potrebno 151 dete, ove godine čak 181 dakle imamo razliku od 30 učenika koji će morati da budu u sedam odeljenja", navela je Jasna Janković iz Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije

Pravilnik je jasan, kažu u Ministarstvu. Jedno odeljenje može imati najviše 30 đaka. Ukoliko je broj za jedan veći, učenici će biti rapoređeni u dva odeljenja.

"Sve škole koje su redovno poštovale stručno uputstvo o formiranju odeljenja ove godine, neće imati problem oko preraspodele, to bi se hipotetički moglo desiti ako bi se iz neke škole ispisalo u jednoj godini 20, 30 učenika iz jednog razreda, a mi to ne znamo da se to desilo", istakla je Markovićeva.

Formiranje manjih odeljenja, uz saglasnost Ministarstva dozvoljeno je u višenacionalnim sredinama ili u izdvojenim odeljenjima gde je nemoguće da se okupi zakonski broj učenika.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара