Komunalni problemi u parku s izbeglicama – humanost na ispitu

Stanari zgrada u okolini Ekonomskog fakulteta već danima protestuju zbog izbeglica. Žale se na prljavštinu, buku, ali i na, kako tvrde, fizičke napade. Apeluju na nadležne da reše problem. S druge strane, izbeglice demantuju da je incidenata bilo i kažu da se u parku zadržavaju samo onoliko koliko moraju.

Izbeglica nema mnogo, ali prave mnogo problema - to tvrde stanari zgrada u okolini Ekonomskog fakulteta. Nikola Crnčević kaže da ga je pre mesec dana, dok je šetao psa, napala grupa izbeglica.

"Napao me je jedan sa još pet, šest u grupi. Branio sam se, potukli smo se klasično, razbio mi je arkadu. Prijavio sam miliciji - oni tu dežuraju, došli su, on je pobegao i tako se sve završilo", rekao je Nikola Crnčević.

Ali, tu se ne završava spisak problema zbog kojih stanari protestuju. Obraćali su se policiji, opštini, gradskim službama.

"Da ne pričam o prljavštini, bacanju đubreta, vršenju nužde gde i kako stignu u po bela dana. Kad su napali ovolikog čoveka, šta će biti s decom", upitao je Milan Radaković.

Izbeglice, s druge strane, tvrde da u parku nisu zato što im se to dopada i demantuju da je bilo incidenata.

"Mi ne želimo ovde da ostanemo zauvek i svi to znaju. Ponašamo se normalno, šetamo, ne pravimo probleme", kaže Osman iz Avganistana.

Njegov zemljak Mustafa dodaje da nije čuo za incidente.

"Mislim da izbeglice ne žele nikome da prave probleme. Ja ih imam dovoljno u Avganistanu", rekao je Mustafa.

Sijar ističe da niko od njih ne voli da bude u parku, ali da nemaju gde.

Policija u parku dežura non stop. Zvanično, nisu potvrdili da je bilo težih incidenata.

U MUP-u kažu da su dobili brojne prijave zbog remećenja javnog reda i mira, da u saradnji sa gradom Beogradom i ostalim nadležnim službama pokušavaju da reše problem u interesu građana, ali i vodeći računa o humanom odnosu prema migrantima.

Humanost je upitna kada na jednostavno pitanje: "Gde idete u toalet?" - nema jednostavnog odgovora.

"Ja imam novca, ali neko ko nema mora da vrši nuždu u parku", kaže Osman.

Iako deluje komunalno, ovaj problem pokazuje kako država upravlja migracijama, kažu u Centru za pomoć tražiocima azila. Predlažu i rešenje.

"Da se ovi ljudi izmeste bliže velikim raskrsnicama, da dobiju uloge Vestern juniona, i poštu i socijalnu pomoć i zaštitu, sve na jednom mestu. Nikako da se ostavlja ljudima da se sami snađu, niti našim građanima da skreću pažnju na ovaj problem", rekao je Radoš Đurović.

Izbeglice iz parka mogu da nađu mesto u nekom od centara za azil u Srbiji, ali samo ako to žele. Ukoliko nadležni ne budu reagovali, poznavaoci prilika kažu da je, osim buke, prljavštine i incidenata na pomolu još jedan problem - radikalizacija građana.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво