Devet i po miliona evra za zbrinjavanje Roma

Evropska unija će izdvojiti devet i po miliona evra za trajno stambeno zbrinjavanje Roma, ali i infrastrukturu u romskim naseljima. Za novac mogu da konkurišu sve opštine do 9. septembra. Takav model zbrinjavanja Roma proglašen je u Briselu najboljim.

Ušuškano i plodnom zemljom bogato vojvođansko selo Sivac kod Kule ima oko 8.000 stanovnika. Sliku je do pre osam godina ružilo romsko naselje u kom je živelo dvadesetak porodica.

"Oni su živeli sa miševima i pacovima i onda, kad je to video donator, pristao je da da novac", kaže Mihajlo Đorđević, predsednik Udruženja Roma Sivac.

Za kupovinu 10 kuća porodicama romske nacionalnosti Pokrajinski sekretarijat za rad, zapošljavanje i ravnopravnost polova i Opština Kula izdvojili su, te 2008, tri miliona dinara. Tada je u domaćinstva useljeno 108 članova porodica. Danas ih je u Sivcu ostalo svega četrdesetak.

Oni koji su ostali bore se, kažu, da sačuvaju ono što im je poklonjeno.

"Mi smo sad izvukli izolaciju i mogli ste da vidite – stavili smo PVC stolariju. Ovde nije bio sanitetski čvor, to sam ja stavio, bojler i ve-ce šolju", dodaje Đorđević.

Nisu svi, međutim, zadovoljni onim što su dobili.

"Imao sam možda bolje uslove nego ovde, kuća od tvrdog materijala, dve prostorije, struju smo imali svi od jedne bandere, a velika je vlaga", ističe Stošica Jovanović iz sela Sivac.

Većina Sivčana živi od zemlje.

"Imamo firme, lanac trgovine, 12 zemljoradničkih zadruga imamo i jedan poljoprivredni kombinat koji zapošljava 50 ljudi", kaže Boban Damjanović, sekretar MZ Sivac.

Za Rome, međutim, nema mnogo posla. Josip Novaković je jedini zaposleni Rom u Sivcu. Platu prima u komunalnom preduzeću.

Josip Novaković iz sela Sivac kaže da se svako snalazi i radi kako može.

"Ako ima berba jabuke, kruške, paprike, luka, koji su kvalitetni, jedan dan radiš, sutra kažu da ne dođemo na posao, a od čega ćemo mi preživeti", kaže Đorđević.

Jovanović ističe da je pre išao po deponijama, trgovao grožđem, konjima, danas kaže da živi od socijalne pomoći.

Iako se bore za zaposlenje, Romi u Sivcu žive u boljim uslovima nego pre osam godina. Kako bi ih što više u Srbiji dobilo bar krov nad glavom, Evropska unija će izgradnju objekata finansirati sa 85 odsto, a država sa 15 odsto sredstava. Jedan od uslova za dobijanje novca je da naselje u kom će biti zbrinuti bude legalizovano.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи