Otvoreni klubovi za traženje posla

Posle informacije iz Vlade Srbije da je nezaposlenost pala ispod 16 odsto i da je na najnižem nivou od 2007. godine, u Republičkom zavodu za statistiku kažu da su to preliminarni podaci, a da će zvanične saopštiti krajem meseca. U prilog tvrdnji da se situacija popravlja, u NSZ navode da prvi put od 2000. na evidenciji imaju manje od 700.000 nezaposlenih. I pored tih pokazatelja, nezaposlenost je i dalje jedan od najvećih problema. Osnivanje klubova za traženje posla samo je jedan od načina da se nezaposleni pripreme za prvi susret s mogućim poslodavcem.

To što statistika registruje smanjenje procenta nezaposlenosti onima koji godinama traže posao – deluje nestvarno. Ivana Broćeta, nezaposleni ekonomista, već tri godine je na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje.

Završila sam Beogradsku poslovnu školu. Na evidenciji sam već tri godine, aktivno tražim posao, ali nažalost uspevala sam samo nešto honorarno da nađem u struci, kaže Ivana Broćeta.

Zato se preko Nacionalne službe za zapošljavanje prijavila za dvonedeljnu obuku u Klubu za traženje posla.

"Cilj ove obuke je da nauče kako da se pripreme za razgovor s poslodavcem, ali pre toga da odrede svoje trenutne, zatim dugoročne ciljeve, porade na svojim sposobnostima...", rekla je Teodora Zekavica, koja je vođa Kluba za traženje posla.

"Naučili su nas da odgovorimo i na neka neprijatna pitanja – i kako se snaći u toj situaciji, zatim kako se ponašati na poslu, kako zadržati posao, kodeks oblačenja", objašnjava Ivana Broćeta.

Uz pomoć Evropske unije od 10 miliona evra, u Srbiji je osnovano 60 klubova za traženje posla, 40 ih je u lokalnim samoupravama, jedan u beogradskoj opštini Čukarica, koja ima 10.700 nezaposlenih.

"Veliki je problem, ima tu dosta posla, ali uz stalne ovakve aktivnosti koje obavljamo mislim da ćemo smanjiti nezaposlenost u našoj opštini", rekao je Srđan Kolarić, predsednik opštine Čukarica.

Klubovi rade tek nekoliko meseci i još je rano za procenu efekta, ali u Nacionalnoj službi za zapošljavanje kažu da su i ranije organizovali slične programe obuke i informisanja i da je 22 odsto polaznika ubrzo uspelo da nađe posao. Ističu i da odavno na evidenciji nisu imali manje nezaposlenih.

"Prvi put je posle 2000. godine broj nezaposlenih na našoj evidenciji spao ispod 700.000. I to je nešto što zaista ukazuje da je došlo do značajnog smanjenja broja i stope nezaposlenosti i podaci koji govore o povećanom zapošljavanju ukazuju na to da se mnogo veći broj ljudi zaposlio u odnosu na prethodne godine", kaže direktor Nacionalne službe za zapošljavanje Zoran Martinović.

Pojašnjava da ti rezultati nisu samo posledica otvaranja novih radnih mesta, već i rezultat boljeg rada inspektora i prijavljivanja radnika iz sive zone, ali i sezonskog zapošljavanja.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
25° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи