Akcije dobrovoljnog davanja krvi u Zlatiborskom okrugu

Zalihe krvi u Službi za transfuziju Užice su na minimumu, a najviše nedostaju A pozitivna i nulta pozitivna grupa. Međutim, Užičani se ponose činjenicom da zalihe nikada ne presuše, zahvaljujući brojnim akcijama u svim opštinama zlatiborskog okruga.

Petnaest puta godišnje Požežani se rado odazovu na velike akcije dobrovoljnog davanja krvi. Mnogi u pomoć priskoče i u Užicu u Službi za transfuziju mimo organizovanih akcija na terenu.

Fondacija "Nina 2012", koja nosi ime devojke čiji je život ugašen u saobraćajnoj nesreći, pored koncerata, sportskih susreta, već dve godine organizuje akcije dobrovoljnog davanja krvi.

"Cilj ovih aktivnosti, uopšte generalno Fondacije Nina je, da u stvari pokažemo, da život ipak pobeđuje smrt. Zato organizujemo različite akcije", kaže Bojana Tulimirović iz Fondacije "Nina 2012".

Nove zalihe krvi produžiće nečiji život, a dragocena tečnost svih grupa je uvek potrebna.

"Što se tiče nedostataka, znači krvnih grupa, znači nedostaju sve, ali su najčešće u nedostatku A pozitivna i 0 pozitivna, kao najčešće krvne grupe. Ovakva akcije nama inače mnogo znače, ne bi li se ovim putem sakupilo znači dovoljno jedinica krvi za operacije i za pacijente", ističe Milena Janković iz Službe za transfuziju krvi Užice.

Kao što je to slučaj u Požegi, akcije dobrovoljnog davanja krvi organizuju se i u drugim opštinama Zlatiborskog okruga, zbog čega je Služba za transfuziju dva puta nedeljno prisutna i na terenu.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи