Koliko je RTS potrošio za Olimpijske igre

List "Informer" uputio je juče i danas pitanja Radio-televiziji Srbije o troškovima javnog medijskog servisa prilikom izveštavanja sa Olimpijskih igara u Riju. Objavljujemo kompletirane odgovore.

Šta tačno podrazumeva izgradnja međunarodnog radiodifuznog centra i zašto je ovoliko novca na njega potrošeno?

Radio-televizija Srbije, kao zvanični emiter Olimpijskih igara u Riju, bila je u obavezi da sve produkciono-tehničke transakcije obavlja preko OBS-a (Olympic Broadcasting Services), nosioca poslova organizacije i realizacije OI Rio 2016. od strane Međunarodnog olimpijskog komiteta. Tu obavezu imale su sve države učesnice Olimpijskih igara 2016. u Riju, a cene usluga nisu mogle da budu niže jer smo bili u obavezi da sarađujemo sa zvaničnim organizatorima OI. Ovim uslugama obuhvaćen je: 

Izgradnja međunarodnog radiodifuznog centra, tj. izgradnja prostorija za potrebe pripreme i realizacije programa realizuju se po zvaničnom cenovniku dobijenom od ovlašćenog nosioca poslova organizacije i realizacije OI Rio 2016. – OBS (Olympic Broadcasting Services), i podrazumeva – studio za uključenja, režiju, master, sobu za uređaje, of studio, dve montaže, radijski studio i režiju, desk-prostoriju za pripremu i rad novinara.

Šta podrazumevaju troškovi prevoza opreme? 

Troškovi prevoza opreme odnose se na transport sledeće opreme – audio/video matrica, video-mikser, audio-mikseri, kamere, audio i video monitoring za režiju i master, oprema za radijski studio, nelinearne montaže, audio/video procesna oprema (embederi, deembederi, konvertori, distribucije, audio/video server, storidž, termalna oprema za prenos audio/video i ethernet signala, oprema i uređaji za pristup internetu i ethernet povezivanje sa RTS-ovom mrežom).

Ovlašćeni, zvanični i jedini špediter Organizacionog komiteta OI za sve televizijske ekipe je „Kuehne&Nagel“. Kao i svi ostali, RTS je poslovao po zvaničnom cenovniku, na koji nije mogao da utiče. Sva oprema koja je kupljena za potrebe prenosa OI u Riju vraća se u Srbiju i biće ugrađena u režije u Aberdarevoj i na Košutnjaku, a za potrebe emitovanja programa u sistemu koji nije obnavljan od 1999. godine. Vrednost opreme je 259.069 evra.

Koliko priloga i u kom trajanju je iz Rija uradila novinarka informativne rubrike Sanja Ljubisavljević?

Na svake Olimpijske igre iz RTS-a odlaze jedan ili dva novinara Informativnog programa, jer ovo nije isključivo sportski, već planetarni događaj sa mnoštvom propratnih aktuelnih sadržaja. Teme i sadržaji o kojima nas je Sanja Ljubisavljević ove godine informisala najbolje govore o tome (Život u faveli, Pripreme za Olimpijske igre, Bezbednost, Zika virus, Doping u sportu, Troškovi i koristi Igara za Rio, Televizijska prava za Olimpijske igre, Rad ostalih televizija na OI, Intervju sa predsednikom Tomislavom Nikolićem, Priča o Kopakabani, Santa Tereza – boemska četvrt Rija, Intervju sa Jusrom Mardini – članicom izbegličkog tima na OI, Priča o celom izbegličkom timu...). Preciznosti radi, novinarka Sanja Ljubisavljević uradila je više od 20 priloga.

Kako je dobijena cifra od 79.243 evra za dnevnice, ukoliko je 37*17*84 = 52.836. Da li je razlika porez i na koji način je obračunat? 

Tačno je da su Olimpijske igre trajale 17 dana, ali je jasno da je ekipa RTS-a, kao i ostali zvanični emiteri, morala da bude u Riju ranije, o čemu je javnost obaveštena na ispraćaju naših kolega na OI. Tada je rečeno da je deo tehničko-produkcionog tima, kao i Slobodan Šarenac, za Brazil otputovao 25. jula, kako bi napravili studio RTS-a u Riju i pripremili prenos svečanog otvaranja. Drugi deo tima je za Rio otputovao 1. avgusta (novinari, komentatori i ostatak produkcije). Primera radi, kolege iz regiona za Rio su otputovale mnogo ranije od našeg tima.

Ukupan broj dnevnica za celu ekipu bio je 918. Najduži period 25. 7. – 25. 8. za 10 zaposlenih – 315 dnevnica, period od 1. 8. – 25. 8. za 14 zaposlenih – 343 dnevnice, i period od 1. 8. – 21. 8. za 13 zaposlenih - 260 dnevnica. Nije obračunat porez, jer se on obračunava nakon povratka i konačnog obračuna putnih troškova.

Kojom klasom je putovala ekipa RTS-a? 

Na sugestiju Olimpijskog komiteta Srbije, avionske karte za RTS-ov tim rezervisane su još 1. decembra 2015. godine. To je urađeno preko ovlašćene agencije HRG, koja je imala ugovor sa RTS-om (angažovana na osnovu raspisanog tendera). Kako bismo smanjili troškove, osim što je rezervacija načinjena u decembru, trećina naše ekipe vratila se pre zvaničnog završetka Olimpijskih igara, čime smo dodatno uštedeli. Jedan manji deo ekipe je još u Riju (tehničko-produkciona ekipa), koji radi na rasklapanju i pakovanju studijske opreme. Svi članovi našeg tima putovali su ekonomskom klasom. Ovlašćena agencija HRG je bila u obavezi da RTS-u, kao svom klijentu, obezbedi najnižu moguću cenu.

Koliko dana ste zakupljivali apartmane u "Barra Media Village 1"? 

Ekipa RTS-a nije bila smeštena u hotelima, niti su im bili obezbeđeni obroci. Bili su smešteni u Barra Village 1 – novinarskom selu, u kojem je rezervisano ukupno 26 soba u 13 dvosobnih apartmana, što znači da je u proseku po troje bilo smešteno u jednom apartmanu. Članovi RTS-ovog tima bili su podeljeni u tri grupe, a shodno tome su rezerisani i apartmani – 26. 7. – 24. 8. za 10 ljudi, 2. 8. – 20. 8. za 14 ljudi, 2. 8. – 24. 8. za 13 ljudi. RTS je platio najjeftiniji mogući smeštaj, koji je zvanično bio organizovan i uslovljen od strane lokalnog organizacionog komiteta Rio 2016. – Comite organizador dos Jogos Omipicos Rio 2016. Tu su bile smeštene i ekipe hrvatskog, slovenačkog i drugih javnih servisa. O tome koliko je boravak RTS-ove ekipe u Riju bio skroman, govori i podatak da su bili jedna od retkih delegacija koje nisu imale smeštaj na bazi jednokrevetnih soba.

Kako je moguće da je RTCG prava prenosa platila 70.000 evra, a RTS 1.000.000 evra?

Najskuplja stavka ovakvih i sličnih događaja su troškovi prava i prenosa signala, što na primeru ovogodišnjih Olimpijskih igara iznosi 84,5 odsto od ukupnih navedenih troškova, dok troškovi ekipe RTS-a iznose 15,5 odsto navedene sume. Vlasnik prava prenosa određuje cenu na osnovu veličine teritorije i tržišta određene zemlje, koje su fiksne i ne daju prostora pregovorima. Teritorijalno manje zemlje sa manjim televizijskim tržištima podležu i nižim cenama, dok velike zemlje poput Sjedinjenih Američkih Država, Australije, Velike Britanije, Nemačke... podležu enormno visokim cenama plaćanja prava prenosa. Shodno tome, i RTS je za svoja ekskluzivna prava emitovanja putem zemaljske mreže, kablovske mreže, HD kanala, interneta i mobilne telefonije platio cenu od milion evra.

Kada su ovako veliki događaji poput Olimpijskih igara, takmičenja za Pesmu Evrovizije, takmičenja za Dečju pesmu Evrovizije u pitanju, svi javni servisi su u obavezi da se pridržavaju određenih pravila, odnosno da se rukovode ponudama koje dobijaju od organizatora događaja.

RTS je od marketinga zaradio 710.552 evra neto.

Molim Vas da pošaljete tačnu specifikaciju svih troškova za dnevnice? 

Kao što smo ranije odgovorili još nije urađen konačan obračun.

Napomena – svi troškovi za OI 2016. plaćani su u periodu od 2012. do 2016. godine.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво