Ko su uzori mladima u Srbiji

Na upehe naših sportista, čini se, već smo navikli. Uz njih smo na svim velikim takmičenjima. Navijamo, radujemo se, strahujemo. Ipak, kad se slegnu utisci, koliko brzo na njih zaboravimo.

Olimpijci su već dve nedelje glavna vest u Srbiji. Kapiten košarkaške reprezentacije opominje da tako treba i da ostane.

"Nadam se da ćemo na dve nedelje da ih oraspoložimo, da imaju pametnija posla od rijalitija", kaže košarkaš Miloš Teodosić.

Da li će duže od dve nedelje podstrek maldima biti Tijanin udarac, Ivanin skok?

"Pobednici, pregaoci ljudi koji svojim radom postižu rezultate postoje na drugim stranama ali imam utisak da veliki broj medija nije usmeren ka tome da razvijm takve vrednosti nego se više okreće onima koji reprodukuju pasivizam i jedan sistem vrednosti koji zapravo dovodi do atomizacije građana", objašnjava sociolog Slobodan Cvejić.

Da li ima promena u protekle četiri godine u sistemu vrednosti kod mladih - najnovija istraživanja daju pozitivan odgovor. Za one koji su očekivali da će im rijaliti zvezde biti omiljena imena, pogrešili su.

Na prvom mestu su roditelji koje je kao svoje idole zaokružilo čak 35 odsto mladih od 16 do 29 godina koji su učestvovali u anketi. Ipak, ostala imena na listi uzora spajaju nespojivo: Putina i Karleušu, Cecu i Đinđića, Anđelinu Džoli i Novaka Đokovića, Bila Gejtsa i Stiva Džobsa.

"To je jedna uprosečena slika za celu Srbiju. Ali, ono što neko smatra za Cecu da je uspela spostvenim radom da dođe do onoga gde je sada, negde važi i za onoga ko je izabrao Teslu", kaže Željka Mićić, psiholog iz "McCann Beograd".

A slika idola menjala se kroz istoriju. Od Tita, neprikosnovenog idola 40-tih, revolucionarne ikone šezdesetih - Če Gevare, Zdravka Čolića velike zvezde sedamdesetih. Devedesete donose drugačije junake - kriminalce. Kako se ta lista ne bi ponovila, sociolozi smatraju, da na uspehe, ne samo sportske, treba stalno da podsećamo.

"Morate da imate sistem u kojem se odstupanje od takvih vrednosti kažnjava na neki način, dakle, da ne postoji mogućnost da neko može lako, na prevaru, brzo da ostvari neki rezultat nego da je potrebno da uloži rad i trud", kaže Cvejić.

Dejanu Saviću, selektru vaterpolo reprezentacije, trud se isplatio. I on ima poruku.

"Mislim da smo pokazali da i dalje možemo da budemo zemlja sporta a ne zemlja žute štampe i abrova", rekao je Savić.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи