Ristić: Ima para za prevenciju poplava, treba ih usmeriti u budžet

Od 2014. do danas napravljeno je više bujičnih pregrada nego u prethodnih 20 godina, kaže za RTS dekan Šumarskog fakulteta Ratko Ristić. Ako bismo namenski trošili novac, bilo bi dovoljno za prevenciju, napominje Ristić.

Gostujući u Dnevniku RTS-a, Ristić je istakao da, iako je dosta toga urađeno, još mnogo treba rešiti na sistemskom nivou poput finansiranja vodoprivrede, održavanja postojeće infrastrukture.

"Na stotine bujičnih pregrada u brdsko-planinskom regionu Srbije je nefunkcionalno jer su obrasle vegetacijom, oštećene jer nema para za održavanje", napominje je Ristić.

Prema njegovim rečima, lokalne samouprave bi trebalo da brinu o pregradama, ali one nemaju resurse da se time bave.

"Država je 2012. amnestirala samu sebe za ovu vrstu objekata i krajnje je vreme da opet na čitavoj teritoriji brine o tome", ističe Ristić.

Da bismo mirno spavali, navodi Ristić, potrebno nam je 90 miliona evra godišnje za prevenciju - 60 miliona evra za zaštitu na velikim rekama i 30 za zaštitu na bujičnim vodotokovima.

Naglašava da, ako bismo namenski trošili sredstva koja se naplaćuju za naknadu za korišćenje vodnog zemljišta prema važećem zakonu o vodama, imali bismo značajan deo tih sredstava.

"Pogotovo ako bismo stavili pod državnu kontrolu eksploataciju šljunka i peska, onda bismo imali i više od ove sume. Para ima, samo ih treba usmeriti u budžet i usmeriti ih u stavku trošenja u vodoprivredi", ukazuje Ristić.

U toku je treća konferencija Svetske asocijacije za konzervaciju zemljišta i voda koja se održava na Šumarskom fakultetu od 23. do 26. avgusta.

"Prisustvuju stručnjaci iz 33 zemlje, preko 120 pojedinaca iz sveta, najbrojnija je kineska državna delegacija sa preko 40 najmarkantnijih osoba iz ovih oblasti", napominje Ristić.

Ističe da se zaključak sa konferencije šalje svim državnim institucijama, napominjući da očekuje da će ovog puta biti jačeg odziva.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
22° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво