Grad Niš odustao, nema spiska građana koji su tužili grad

Nakon upozorenja Poverenika za zaštitu podataka o ličnosti i informacije od javnog značaja Rodoljuba Šabića da bi formiranje spiska građana koji su tužili grad, baze ličnih podataka i njihova obrada predstavljali nedozvoljenu obradu ličnih podataka i kažnjiv prekršaj, grad Niš odustao je od te ideje.

Poverenik Šabić je na svom Tviter nalogu naveo da mu se odmah po upozorenju, telefonski javio gradonačelnik Niša Darko Bulatović i rekao da neće praviti zbirku podataka građana koji su tužili grad.

Iz niške gradske uprave su potvrdili da se odustalo upravo zbog zaštite podataka o ličnosti i tvrde da je takva ideja u suštini trebalo da bude od pomoći, da se "olakša građanima da se ne rasipa novac, već da tim novcem pomognu jedni drugima".

Poverenik Šabić upozorio je ranije čelnike grada Niša na nužnost poštovanja Zakona o zaštiti podataka o ličnosti, reagujući na izjavu gradonačelnika Niša Darka Bulatovića da će grad Niš formirati posebnu bazu podataka o građanima koji su podnosili tužbe protiv tog grada.

Poverenik je u pismu upozorio Bulatovića da bi formiranje takve baze ličnih podataka i njihova obrada predstavljali nedozvoljenu obradu ličnih podataka i kažnjiv prekršaj i izrazio uverenje da će se grad uzdržati od njene realizacije.

Gradonačelnik Niša će povodom toga održati i konferenciju za novinare u 14 sati.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво