Nacionalne manjine dobijaju udžbenike na maternjem jeziku

Svi udžbenici koji su nedostajali osnovcima pripadnicima nacionalnih manjina sada su u proceduri izrade, kažu u Zavodu za udžbenike i Ministarstvu prosvete. Jedan broj knjiga biće u đačkim rukama do 1. septembra, drugi je u pripremi, treći čeka odobrenje za štampu. Sve tri strane – Ministarstvo prosvete, predstavnici osam nacionalnih manjina i Zavod za udžbenike – koje su pre pet meseci potpisale sporazum o obezbeđivanju nedostajućih udžbenika na jezicima manjina, zadovoljne su dogovorenim. Izdvojeno je 134 miliona dinara.

Oko 100 udžbenika nedostajalo je osnovcima osam nacionalnih manjina – slovačkoj, rumunskoj, bošnjačkoj, mađarskoj, hrvatskoj, bugarskoj, rusinskoj i albanskoj. Neki su već spremni da se iz njih uči. Rusinima je tako odštampana jedina knjiga koja nedostaje. Za hrvatsku i bosansku nacionalnu manjinu potpisani sporazum je veliki pomak. 

"Mislim da ćemo time zaokružiti kompletan posao za udžbenike za osnovnu školu, ono što jeste veliko pitanje jesu udžbenici za srednju školu za koji posao nismo niti načeli", ističe Darko Sarić Lukendić, predsednik IO Hrvatskog nacionalnog vijeća.

"Zavod za udžbenike je preuzeo obavezu da obezbedi 27 nedostajućih udžbenika u modelu nastave na bosanskom jeziku. Na taj način dakle pripadnici BNZ zaokružili su proces nastave na bosanskom jeziku", objašnjava Esad Džudžo iz Nacionalnog saveta bošnjačke nacionalne manjine.

Udžbenici na mađarskom imaju najveći tiraž. Pripadnici bugarske manjine zadovoljni su što će posle 30 godina, prvi put, imati sve udžbenike do 6. razreda i za prvu godinu gimnazije. Nacionalni savet albanske nacionalne manjine udžbenike tek priprema jer je sporazum potpisao poslednji, u avgustu, i to za 43 naslova.

"Tu su tačni rokovi, treba svako deo svog posla da radi, međutim, predsednik Nacionalnog saveta uputio je drugo pismo Ministarstvu prosvete gde ga obaveštava da mi nismo u mogućnosti da nađemo prevodioce", navodi Zejni Fejzulahu, direktor OŠ "Sezai Suroi" u Bujanovcu.

Zadovoljni saradnjom, prevodioce ne traže u Beogradu već u Prištini. U Zavodu za udžbenike tvrde da dosadašnja procedura teče bez problema.

"Državni izdavač je obezbedio nedostajuće udžbenike za svu decu koja pohađaju nastavu u Srbiji, samim tim ispunio obavezu akcionog plana koji se odnosi na nacionalne manjine u okviru poglavlja 23", objašnjava Jelena Jovanović iz Zavoda za udžbenike.

Trenutno 46 naslova čeka poslednje odobrenje pred štampanje.

"Dinamika je propisana ugovorima, nije ista za sve udžbenike, ali ono što očekujemo naravno za ovu školsku godinu ne očekujemo da će stići, ali već za narednu očekujemo da ćemo imati sve predmete", navodi Milovan Šuvakov iz Ministarstva prosvete.

"Sporazumi koji su potpisani ove godine odnose se samo na nastupajuću školsku godinu. Sledeće godine oni će svakako biti obnovljeni", objašnjava Suzana Paunović iz Kancelarije za ljudska i manjinska prava.

Prošle godine 35.000 dece pohađalo je osnovnu školu na jezicima osam nacionalnih manjina. Za školsku 2016/2017. njihov broj biće poznat u oktobru.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи