Saučešća povodom smrti Mire Stupice

Povodom smrti proslavljene glumice Mire Stupice, saučešće su izrazile njene kolege, javne ličnosti, ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević, predsednik Srbije Tomislav Nikolić, prvi potpredsednik Vlade Ivica Dačić, predsednica parlamenta Maja Gojković i gradonačelnik Beograda Siniša Mali.

Glumac Mihailo Janketić je, povodom odlaska dive srpskog glumišta Mire Stupice, izjavio da je ona rođena da - živi večno.

"Mi smo svi opčinjeni njome i toliko je volimo da na neki način ne pristajemo na njen odlazak. I ja takođe mislim da Mira nije umrla, ona je rođena da živi večno", rekao je Janketić.

Reditelj Jagoš Marković rekao je da je Mira Stupica bila velika dramska umetnica, najvećeg svetskog formata, a tamo gde nas je ona vodila sa scene, niko nas nije poveo.

"Koliko je samo mene naučila i koliko mi je dala to ne staje u reči, večno sam joj zahvalan", rekao je Marković Tanjugu i dodao da je bila sreća gledati je na sceni, raditi i prijateljevati sa njom.

Odlazak Mire Stupice je veliki gubitak za profesiju, rekao je glumac Dragan Mićanović, istakavši da nas je napustila jedna od najvećin glumačkih legendi.

Prisećajući se rada sa čuvenom glumicom, Mićanović je rekao da je imao sreću da na početku svoje karijere radi predstavu sa njom. To je bila predstavala "Naši sinovi" u Zvezdara teatru, u kojoj je Stupica igrala njegovu baku.

"To je bilo neverovatno iskustvo. Gledati nju i biti na sceni sa njom, ali i pokojnom Oliverom Marković je bilo neverovatno", rekao je Mićanović.

Dramaturg Siniša Kovačević je na društvenim mrežama napisao: "Umrla Velika Mira Stupica. Velika karijera, Velika glumica, Velik i nesrećan, nesrećan život. Probudi ih sve, kad tamo stigneš Velika gospođo". 

Glumica Branka Veselinović teško je primila vest o odlasku svoje drage prijateljice i kume Mire Stupice, za koju kaže da je bila velika glumica koja je retko govorila o sebi.

Veselinovićeva se u razgovoru za Tanjug prisetila se vremena kada je Miru videla kako igra u Kolarčevoj zadužbini sa 16 godina.

"Mnogi mladi i ne znaju da smo nas dve postojale. Ja sam Miru mnogo volela, bile smo veliki prijatelji i kumovi", rekla je Veselinovićeva.

"Imala je 16 godina i par meseci kada je na Kolarčevom univerzitetu, gde je bilo predstavljanje mladih ljudi, igrala u predstavi 'Laža i paralaža'. Odmah su je angažovali", dodala se Veselinovićeva.

Jugoslovensko dramsko pozorište je saopštilo da je Stupica, ostavila je nemerljiv trag u pozorišnom životu Jugoslavije i Srbije.

Spisateljica Isidora Bjelica oprostila se sledećim rečima: "Draga Miro, svaka reč, svaki savet koji si mi dala, vredniji su nego hiljade knjiga koje sam procitala. R.I.P. za istinsku divu i damu".

I muzičar Vlado Georgiev iskazao je poštovanje prema Stupici, nazvavši je na Tviteru "predivnom i vanvremenskom".

Vukosavljević: Stupica simbol naše pozorišne scene

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević rekao je da će Mira Stupica ostati zauvek upamćena kao simbol naše pozorišne scene i jedno od najznačajnijih imena čitavog srpskog glumišta.

"Ako bi se tražila nit koja povezuje sve generacije glumaca i pozorišnih stvaralaca, ako postoji ličnost koja je bila nezamenljivi uzor kolegama i neprikosnoveni autoritet srpske glumačke scene, onda je to Mira Stupica", ocenio je Vukosavljević.

Vukosavljević je istakao da je Stupica "svojim bravuroznim ulogama, koje su je učinile voljenom i obožavanom kod publike i izuzetno poštovanom od strane kritike, ostavila neizbrisiv trag u istoriji pozorišne i filmske umetnosti".

Predsednik Republike Srbije Tomislav Nikolić uputio je telegram saučešća porodicama Todorović i Popović, kao i Udruženju glumaca Srbije, povodom smrti doajena srpskog glumišta Mire Stupice.

"Bila je i ostaje diva jugoslovenskog i srpskog glumišta. Jednako uspešna u pozorištu, na filmu i televiziji, Mira Stupica je obeležila čitavu jednu umetničku epohu", piše u telegramu saučešća.

"Večite su i nezaboravne njene glumačke bravure. Zauvek će nas pratiti smeh Petrunjele i mudrost Kike Bibić", poručio je predsednik Nikolić.

I prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić uputio je telegram saučešća porodici Mire Stupice, jedne od naših najvećih glumica.

"Svojim decenijskim radom u pozorištu, na filmu i televiziji obeležila je živote svih nas, a, siguran sam, ostaće inspiracija mlađim naraštajima pozorišne scene i velikog platna. Odlazak Mire, velike glumice koja je retko govorila o sebi i otišla tiho, veliki je gubitak za kulturnu scenu Srbije", navodi se u telegramu saučešća.

Predsednica Skupštine Srbije i Odbora za kulturu i informisanje Maja Gojković uputila je telegram saučešća porodici i Jugoslovenskom dramskom pozorištu povodom smrti Mire Stupice.

"Sa velikom tugom primili smo vest o smrti Mire, koja je svojim decenijskim radom u pozorištu, ali i na filmu i televiziji ostvarila neizbrisiv trag, a Mirin odlazak veliki je gubitak za čitavu kulturnu scenu, koju je zadužila svojim ulogama i ostvarenjima. Molim vas da u ime Narodne skupštine i moje lično ime primite saučešće", navela je Gojkovićeva u telegramu.

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali uputio je telegram saučešća, istakavši da će Beograd čuvati uspomenu na njene velike uloge, kojima je pisana istorija srpske glume.

Mira Stupica bila je prva velika srpska glumica i jedna od najvećih heroina jugoslovenskog glumišta. Svojevremeno je obogatila svojom pojavom, šarmom i raskošnim talentom beogradsku pozorišnu scenu, ali i jugoslovensku kinematografiju.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
27° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара