Preminula Mira Stupica

Čuvena srpska glumica Mira Stupica preminula je noćas u Beogradu u 94. godini, javile su "Večernje novosti".

Samo pre dva dana diva srpskog pozorišta proslavila je rođendan u krugu svojih najbližih. Bila je glumica velikog talenta i širokog stvaralačkog raspona, koja je obeležila celo razdoblje pozorišnog života u Jugoslaviji posle Drugog svetskog rata.

Rođena je kao Miroslava Todorović 17. avgusta 1923. u Gnjilanu, gde su joj roditelji, profesori matematike, službovali u gimnaziji.

Bila je prvo od četvoro dece Radomira Todorovića, rodom iz Orašca, i Danice, rođene Stanišić iz Livna.

Njeni biografi beleže da su njena dva brata, Predrag i Zoran, umrla sa svega dve i tri godine, a nekoliko godina potom je rođen treći brat – Bora.

U Gnjilanu je sa četiri godine gledala i prvu pozorišnu predstavu – "Boj na Kosovu" u izvođenju neke putujuće trupe.

Porodica se potom seli u Gornji Milanovac, na novo službovanje, gde joj 1932. od tuberkuloze umire otac. Samohrana majka Danica sa decom odlazi u Aranđelovac, pa u Beograd, gde će se Mira prepustiti magiji pozorišta.

Na scenama u Šapcu i Nišu, preko Narodnog pozorišta i JDP-a, pa sve do teatara Pariza i Moskve, nizale su se uloge.

Igrala je u svim žanrovima, ali i od klasike do savremenog nacionalnog i inostranog repertoara.

Prelomnu tačku u njenoj karijeri predstavljalo je stupanje u Jugoslovensko dramsko pozorište i susret sa Bojanom Stupicom, koji joj je kasnije postao suprug, i koji je imao veliki uticaj na sazrevanje njenog glumačkog talenta.

Više puta je ponavljala da je vrhunac glumačkog dara ostvarila upravo u režijama Bojana Stupice, tokom dve decenije zajedničkog života na sceni i van nje.

Tokom duge karijere ostvarila je brojne antologijske uloge, posebno u delima Šoa, Brehta, Držića, Marinkovića, Pirandela i Kohouta, što joj je donelo brojne nagrade i priznanja.

Bila je nezaboravna Petrunjela, Glorija, baronica Kasteli, Madam San Žen...

Pamtiće se i njena gluma u "Gospođi ministarki" Branislava Nušića. Igrala je, brojne glavne uloge, i u Narodnom pozorištu u Beogradu.

Filmsku karijeru je započela u filmu "Bakonja fra Brne" F. Hanžekovića. Glavne likove glumila je i u filmovima "Jara gospoda" (1953), "U mreži" (1956) B. Stupice, "Bila sam jača" (1953) G. Gavrina, "Stojan Mutikaša" (1954) F. Hanžekovića, "Delije" (1968) M. Popovića, "Krvava bajka" (1969) T. Jankovića, "Doručak sa đavolom" (1971) M. Antića i "Kako umreti" (1972) M. Stamenkovića.

Niz uloga odigrala je i na televiziji, gde je posebno zapažena kao Kika Bibić u TV seriji "Bukvar".

Dobitnica je "Dobričinog prstena", Statuete "Joakim Vujić", nagrada "Pavle Vuisić", festivala "Dani Zorana Radmilovića"...

Svoja životna iskustva, koja su bila satkana od profesionalnih uspeha, tri braka (Mavid Popović, Bojan Stupica i Cvijetin Mijatović), ali i velikih gubitaka, sabrala je u knjigu "Šaka soli", koja je imala nekoliko izdanja.

U javnosti se poslednji put pojavila u aprilu prošle godine na Dan Jugoslovenskog dramskog pozorišta.

Kremacija će biti obavljena u utorak, 23. avgusta, u 13 časova na Novom groblju u Beogradu, rečeno je Tanjugu u Udruženju dramskih umetnika Srbije. Komemoracija će biti održana na Velikoj sceni JDP-a početkom septembra. 

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара