Inspektori kontrolisali pekare

Zbog mnogo anonimnih prijava da preduzeća koje rade drugu i treću smenu zapošljavaju veliki broj neprijavljenih radnika, Inspekcija rada je u prethodna četiri dana, širom zemlje, vanredno kontrolisala 112 firmi za proizvodnju hleba, peciva i kolača. Više od četvrtine zaposlenih, njih 27 odsto, nema ugovor o radu. Najviše radnika na crno je na teritoriji Novog Sada – više od trećine kontrolisanih.

U večernjim satima RTS je sa grupom inspektora krenuo u kontrolu pekara u Beogradu. U prvoj pekari radilo se "punom parom", radnici su zadovoljni uslovima rada i statusom. 

Pekar Dragan Stupar kaže da ima kontrola i da je prijavljen od prvog dana, a radi 13 godina. 

Pekar Branislav Gligor kaže da su skoro svi prijavljeni, malo je neprijavljenih.

Međutim, kontrola je pokazala suprotno. Vozači nisu znali da je i za probni rad, na kome su angažovani, obavezan ugovor o radu.

Inspektori su legitimisali sve zaposlene, a zatim sačekali ugovore o radu, koji moraju da budu dostupni na mestu gde zaposleni radi.

"Zatekli smo ukupno 10 lica koja rade u ovoj pekari, od toga ima indicija da su dva lica angažovana bez ugovora o radu, ali to ćemo još proveriti", kaže inspektor rada Ilija Jović.

Uočeno je da neprijavljeni radnici beže kroz druge izlaze kada počne kontrola, zbog čega je povećan i broj inspektora u nadzoru.

"Mi smo se organizovali tako da više inspektora ide u kontrolu u većim objektima, gde imamo četiri do sedam inspektora, i kao što ste večeras mogli da se uverite, ovo je jedna kontrola koja traje više dana", kaže direktor Republičke inspekcije rada Bojan Jocić.

Cilj kontrola je da poslodavci prijave sve radnike i tako poboljšaju njihov radno-pravni i materijalni status, a država poveća prihode.

U prvih sedam meseci ove godine, u kontrolama širom zemlje, zatečeno je više od 10.000 zaposlenih na crno, odnosno 36 odsto više nego u istom periodu prošle godine.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво