Tači položio cveće u Goraždevcu

Kosovski predsednik Hašim Tači položio je cveće na spomenik dva srpska dečaka koji su 2003. godine ubijeni u Goraždevcu, u opštini Peć.

Hašim Tači je istakao da je došao da položi cveće "kako bi se podsetio na kriminalni napad protiv mladih iz Goraždevca", kada su ubijena dva i ranjena četiri mladića.

"Pravo na život je fundamentalno pravo za sve. Takvo je trebalo da bude i za oko 400 albanske dece ispod 15 godina starosti koja su tokom rata ubijena od države Srbije. Ova deca ovde su ubijena od strane kriminalaca, a ne države", rekao je Tači.

Dodao je da se zaklinje da nikada više neće biti snage, niti kriminalne ruke koja će ubiti budućnost, igru i radost kosovske dece.

"Zbog toga se molim i još jednom izražavam žaljenje za sve žrtve tokom i posle rata iz redova svih zajednica. Radiću da se svaki zločin rasvetli i kazni, jer zločin je zločin bilo protiv koga da je izvršen i od bilo koga da je izvršen", rekao je Tači.

Ističe da će nastaviti da insistira da se rasvetli sudbina svih nestalih, bili oni Albanci, Srbi, Romi, kao i da svi imaju odgovornost pred porodicama i budućnosti kosovske dece.

"Mi treba da pomognemo jedni drugima. Sada kada radimo da izgradimo mir, pomirenje i saradnju među narodima regiona, značajno je da kažemo da je za iskreno pomirenje potrebna pravda. Pomirenje među Albancima i Srbima će se dogoditi", rekao je Tači.

Nakon polaganja cveća, Tači je sa meštanima Goraždevca razgovarao o problemima sa kojima se susreću i ponovio opredeljenje da je "Kosovo država svih njenih građana i da će učiniti sve da se zločinci kazne i izvedu pred lice pravde".

U nedelju, 13. avgusta, navršeno je 13 godina od ubistva dece u Goraždevcu, na koju su pucale nepoznate osobe dok su se kupala u Bistrici i za to još niko nije odgovarao.

Tada su ubijeni Pantelija Dakić (12) i Ivan Jovović (19), a teško ranjeni Đorđe Ugrenović (20), Bogdan Bukumirić (14), Marko Bogićević (12) i Dragan Srbljak (13).

Euleks je usled nedostataka dokaza zatvorio istragu koju je po dolasku na Kosovo preuzeo od Unmika.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 15. јун 2024.
24° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије