Festivali - prilika za zabavu ali i utaju poreza

Manifestacije poput "Egzita", Sabora trubača u Guči, "Nišvila", pored zabave za posetioce, velika su šansa za ugostitelje. Tada, za samo nekoliko dana, zarade koliko za nekoliko meseci. Rizik od sive ekonomije utoliko je veći. Posla je više i za poreske inspektore koji su ovih dana u pojačanim kontrolama.

Za novac koji su izdvojili da bi se proveli na Dragačevskom saboru, mnogi su mogli da odu na letovanje.

Zarada ugostitelja ponekad ostaje nevidljiva za državu - jer ima onih koji, koristeći gužvu, prihode dodatno uvećavaju neizdavanjem fiskalnih računa. Sakriju i po nekog radnika.

"Izdajemo fiskalne račune i to one prave", kaže Ivan Popović, vlasnik restorana.

"Radnici su svi prijavljeni, imaju sanitarne knjižice, imaju ugovore", rekao je poslodavac Miloš Broćić.

Ivan Nikolić sa Ekonomskog instituta smatra da, ako su te manifestacije dobre za zabavu ljudi, onda bi trebalo da budu i dobra prilika poreskim organima da napune budžet.

"Ukoliko želimo kvalitetniji javni sektor, kvalitetnije obrazovanje, odbranu, zaštitu, zdravstvo, onda moramo zaista da plaćamo državi ono što bi trebalo da plaćamo", kaže Nikolić.

Koliko poreska nedisciplina vlada na muzičkim, filmskim, turističkim manifestacijama, koje okupljaju više desetina, čak i stotina hiljada posetilaca, inspekcije tvrde da pojačano kontrolišu.

"Osim evidentiranja prometa preko fiskalnih kasa, predmet kontrola je i radno-pravni status angažovanih radnika, stanje na zalihama i knjigovodstveno stanje i ispravnost fiskalnih kasa", navodi u saopštenju Poreske uprava.

Inspektori su i ove godine bili u kontroli na Saboru trubača u Guči.

Do novih rezultata ističu prošlogodišnje, kada su od 32 kontrole utvrdili nepravilnosti u 24 ugostiteljska objekta.

broj komentara 1 pošalji komentar
(nedelja, 14. avg 2016, 11:30)
anonymous [neregistrovani]

Resenje postoji samo, ako neko hoce da me slusa.

Pre fiskalni racuni. Da poreska uprava napravi nesto slicno paragon blokovima, samo manje i da budu numerisani redno. Svi koji prodaju na terenu bi dosli u poresku po te paragone i zaduzili ih. Cena za te paragonce neka bude samo cena stampe. Posle prodaje na pijacama, vasarima, ulicama, bilo gde, prodavci bi se vratili u poresku upravu sa tim istim paragoncima i platili porez od prodaje. A da bi sve to funkcionisalo, treba uvesti zakon u kome svako ko bude uhvacen da ne deli te paragonce ide u zatvor tri meseca ili 6 meseci dobrotvornog rada. Tako ce i oni koji imaju radnje moci da prodaju robu po tim vasarima potpuno legalno i ne bi se desilo da jos neki covek sto prodaje lubenice umre od stresa. Za sve pravila igre ista.