Šta činimo da život starih bude dostojanstven

Prema istraživanju iz 2014. godine 63 odsto starijih smatra da su stariji ljudi žrtve diskriminacije, a 49 odsto njih je doživelo neki oblik diskriminacije, najčešće u zdravstvenim ustanovama, drugim državnim ustanovama, javnom prevozu.

U devetoj deceniji života, Milunka Jankovski živi sama sa penzijom od 12.000 dinara. Dece nema, a rođaci, navrate, kad stignu od svojih obaveza. Može da ode u kupovinu, spremi ručak, ali ne i da sama izvadi lična dokumenta. Da podnese zahtev za novčanu pomoć pomogla joj je prijateljica.

"Slabo vidim, ne mogu da pišem i potrebna mi je pomoć. Tri puta smo išle u socijalno, i nemam prava, poslali su me na sud, da se sudim, s kim da se sudim, s državom, ne", kaže Milunka Jankovski.

Uporna je Danica Šmic u volonterskom radu. Ova osamdesetogodišnjakinja svakoga dana pređe oko 10 kilometara obilazeći svoje vršnjake, ali i mlađe kojima je pomoć neophodna. Osim što im nabavlja lekove i vodi ih kod lekara, bori se za njihova prava pred državom.

"Imali smo slučaj da je osobi doneto rešenje da nema pravo na geronto domaćicu iako je napunila 80 godina, i rešenje je poništeno. Nažalost, ona nije sačekala da bi dobila gerento domaćicu jer je umrla", ispričala je Danica Šmic, nastavnica matematike i fizike u penziji.

Danica živi sama, ima dva sina koji imaju svoje porodice, i njoj je Crveni krst druga kuća. 

Za druženje, razgovor, pitanje kako si, stariji neretko budu uskraćeni i od svojih ukućana. Upućeni upozoravaju da je sve više porodica koje se nehumano odnose prema starijima - zanemaruju ih, zlostavljaju, uzimaju njihove penzije, vrše pritisak da im prepišu imovinu.

"Nekad su nam stari u porodici višak, treba što pre da odu da bi oslobodili onaj stambeni postor koji oni koriste ili ceo stan i onda ih nagovaramo ili ih smeštamo u dom čak nekada i kada to ne žele", kaže Nadežda Satarić iz Udruženja "Amiti".

I društvo ih doživljava kao teret. Prema njima je najčešće ravnodušno. Najugroženiji su oni u manjim sredinama, uglavnom žive u samačkim domaćinstvima i na ivici potpunog siromaštva.

Od države očekuju konkretniju podršku - najpre da im lokalna vlast obezbedi više geronto domaćica i personalnih asistenata, koji bi im pomagali u kući.

Nena Darmanović iz Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja kaže da su ove godine predviđena sredstva za finansiranje usluga socijalne zaštite za sve kategorije za nerazvijene opštine, tj. opštine koje su ispod republičkog proseka, a za razvoj tih usluga odobreno je i prebačeno 400 miliona dinara.

Stariji su budućnost Srbije. Zvuči kao šala, ali projekcije stručnjaka pokazuju da će 2041. godine svaki četvrti stanovnik biti stariji od 65 godina.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
16° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се