Nemački bunker dočekao Lidl

Na mestu gde bi nemački maloprodajni lanac trebalo da napravi supermarket, u beogradskom naselju Vidikovac - pronađen je superbunker iz Drugog svetskog rata. Veći od svih onih koji su zatečeni u oslobođenom gradu 1945. godine, kažu istoričari.

Ne samo što je očuvan, nego i dalje, 70 godina posle, može da se koristi. Istoričari smatraju da je ovo svojevrsni istorijski betonski biser i da ovako očuvan bunker u Srbiji nisu videli.

Nema sumnje da je veoma pomogao Rajhu dok se nacistička vojska povlačila iz Grčke i Srbije prema Sremu, kaže kustos Vojnog muzeja u Beogradu Dušanka Maričić.

Ovaj bunker je deo spoljne nacističke odbrane okupiranog Beograda. Vidi se da je mitraljesko gnezdookrenuto prema Avali, dakle, prema pravcu odakle se očekivalo da bi neprijatelj mogao da dođe, a napravljen je od armiranog betona što znači da je otporan na nalete avijacije i artiljerijsku paljbu.

Iako je ružna građevina, kako samo to bunker može da bude, istoričari bi ga ipak sačuvali.

"Nadam se da će ovaj bunker biti sačuvan pre svega da svedoči oo nekom vremenu koje je iza nas i za koji se nadamo da je daleka prošlost", smatra Dušanka Maričić.

Lidl, za koga se sprema lokacija, nije bio upoznat o njegovom postojanju.

''Upoznati smo sa situacijom da je na pomenutoj lokaciji pronađen objekat koji nije evidentiran u službenim dokumentima. Trenutno sa izvođačem radimo na pronalaženju rešenja", saopštili su iz te kompanije.

Ono će verovatno biti nemački praktično. Komšije se već šale da bi u bunkeru moglo biti smešteno smrznuto povrće ili glavna kasa supermarketa.

Број коментара 17

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво