Crkvena zvona i sirene u znak sećanja na prognane Srbe

Tačno u podne oglasila su se crkvena zvona i sirene u znak sećanja na prognane Srbe u akciji "Oluja". Služen parastos u Crkvi Svetog Marka.

Parastosom u Crkvi Svetog Marka i polaganjem venaca na spomenik stradalima u ratovima u nekadašnjoj Jugoslaviji od 1991. do 2000. godine, obeležen je Dan sećanja na stradale i prognane Srbe tokom hrvatske vojno-policijske akcije "Oluja", a u Centru "Sava" održana je memorijalna akademija.

Obeležavanju Dana sećanja prisustvovali su ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin, predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta, predstavnici udruženja porodica nestalih i izbeglih, kao i brojni građani.

Parastos je služio vikar patrijarha vladika Arsenije koji je poručio da se 5. avgust ne sme zaboraviti navodeći da svi narodi na ovim prostorima svoju budućnost treba da grade na miru i toleranciji.

Naveo je da nas "Gospod zove da praštamo, ali da ne zaboravljamo".

Vladika Arsenije je ocenio da je 5. avgust nesrećan dan i da "nikada ne treba da zaboravimo one koji su izgubili život", kao i da je 21 godina od "Oluje" prošla sa tugom za nestalima.

Vulin je istakao da ne možemo da se nadamo da će odnos Srbije i Hrvatske biti bolji dok se ne promeni politika Hrvatske koja ne priznaje srpske žrtve i koja sada otvoreno zagovara povratak ustaštva.

Da politika ponižavanja, umanjivanja i negiranja srpskih žrtava nikada neće dovesti do trajnog mira, pomirenja i stabilnosti u regionu, smatra Linta.

Ističe da samo politika koja će na jednak način poštovati sve žrtve i koja će na jednak način goniti i kažnjavati sve zločince bez obzira na nacionalnu i versku pripadnost može dovesti do stabilnosti prilika u regionu.

Naveo je i da je cilj šetnje sećanja na stradale Srbe i memorijalne akademije da se, pre svega, međunarodna javnost podseti da su i Srbi imali velike žrtve i da politika pojedinih stranih centara moći koja preuveličava albanske, bošnjačke i hrvatske žrtve s jedne strane i politika ponižavanja i negiranja srpskih žrtava nikada neće dovesti do trajnog mira, pomirenja i stabilnosti.

U podne su se oglasila crkvena zvona na svim crkvama SPC, a u pojedinim gradovima i sirene.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво