Genetičar iz Leskovca sa "svojim" školarcima

Osam godina je prošlo otkako se u svetu priznati genetičar, doktor Miodrag Stojković, vratio u svoj rodni grad. Prva deca začeta na njegovoj klinici u septembru kreću u školu. Za mališane iz Leskovca i okoline tim povodom prigodni pokloni od doktora Stojkovića i njegovog tima.

Sedamnaest godina neizvesnosti, strepnje i velike borbe odavno je iza porodice Đorđević iz Stajkovca kod Vlasotinca. Uz sedmogodišnjeg Stefana, u rukama devetomesečna Nikolina, stigla na svet prirodnim putem. Kažu, doktor Miodrag Stojković im je doneo sreću.

"Svuda smo išli dok smo došli na pravi put. Došli smo kod njega i tako je uspelo iz prvog puta i dobili smo Stefana", kaže Tanja Đorđević.

Sedam godina ne skida osmeh sa lica ni Leskovčanka Ljiljana Marković, majka blizanaca. Dolazak u Specijalnu bolnicu doktora Stojkovića je kao kod najbližih.

"Posle punih 12 godina rodili su se Matija i Uroš, vreme od njihovog rođenja do polaska u školu je proteklo neverovatnom brzinom", kaže Ljiljana Marković.

Za školu stasalo sedam dečaka i dve devojčice iz Leskovca i okoline. Prvi pokloni stigli od najzaslužnijih za njihovo rođenje.

Uroš Marković kaže da je dobio ranac i opremu za fizičko i da je spreman za školu. 

Za osam godina prošlo je 6.600 pacijenata, urađeno 2.400 vantelesnih oplodnji. Rođeno najmanje 600 beba, na putu stotinu. U stvari više i ne broje decu, već nova odeljenja đaka.

Dr Miodrag Stojković kaže da je samo na prostoru Leskovca šest novih odeljenja, a na prostoru cele zemlje više od 30.

Počeci nisu bili laki, ali pomogao je Grad, pomogla država i kada se osvrne, jasno je da je vredelo vratiti se, kaže svetski priznati genetičar.

"Kad dođu deca za školu, onda vidite da je sve vredelo, da je sve to lepo. Ja sam više nego zadovoljan jer je u stvari ova bolnica dokaz da i u manjim sredinama uspešno radi i funkcioniše", kaže Stojković.

A bilo bi još uspešnije kada parovi ne bi čekali duže od šest meseci do najviše godinu dana, posebno oni stariji od 30 godina.

"Ukoliko radimo sa ženama do 30 godina, uspešnost je preko 60 odsto, ta uspešnost opada sa godinama", kaže ginekolog u Specijalnoj bolnici Nebojša Marković.

Vreme i biološka granica ne smeju se zanemariti. Da budu ispunjeni i ruke i život, a ova velika porodica još brojnija.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво