U Srbiju po zdravlje – strancima jeftinije, lekarima dobra zarada

Kombinacija medicine i turizma ili medicinski turizam beleži visoke stope rasta, a vrednost tog tržišta u svetu iznosi više od 100 milijardi dolara. Trend rasta nastaviće se i u budućnosti, a na njegovo usporavanje može da utiče jedino nedostatak kapaciteta, a nikako pad potražnje, tvrde stručnjaci. Potencijali Srbije u toj oblasti nisu dovoljno iskorišćeni.

Grčki zet Ioanis Pateros objašnjava da je veoma zadovoljan svojim novim osmehom, ističući da bi ga u Grčkoj, ili bilo gde u Evropi koštao tri do četiri puta više.

Pored grčkog zeta, i naš čovek koji živi i radi u Beču, godišnji odmor iskoristio je da napravi nove zube.

"Mi smo došli ovde iz Austrije da radimo u Srbiji jer je kvalitet kao u Evropi, ali su cene drugačije. Preko – retko ko bi mogao da napravi te implantate, toliko je skupo, a ovde imamo i dobru uslugu i cene su povoljne", objašnjava Radiša Lazarević iz Austrije.

Savremena tehnologija, moderni materijali koji su registrovani i u Evropi, sertifikati koji garantuju i bezbednost i kvalitet – to je ono zbog čega Srbiju prepoznaju na zdravstvenoj turističkoj mapi.

Dragan Adamović iz Dental centra "Wisil M" kaže da pacijenti dolaze iz svih zemalja Evrope, Nemačke, Austrije, ali i iz Amerike.

Koliko je ovde u proseku jeftinije nego u Americi, govori podatak da se njima isplati da dođu, plate kartu, avion, smeštaj i da je to, kako kaže doktor Adamović, deset puta jeftinije.

Ovde je mnogo jeftinije i "ispeglati" lice, ugraditi nove grudi, smanjiti stomak. Dosta stranaca je i promenilo pol u Srbiji, dolaze i na kardiohirurške ili neurohirurške usluge. Zbog velike tražnje, turističke agencije ove usluge uvrstile su u svoju ponudu.

"Sarađujemo sa dosta privatnih klinika i ordinacija, gde gostima nude nešto od ponuđenog za rešavanje zdravstvenih i kozmetičkih problema. Što se tiče naših partnera iz inostranstva oni nam svakodnevno javljaju da svakog dana imamo po nekoliko novoprijavljenih putnika", objašnjava Ivana Đurić iz agencije "Kontiki".

Ako adekvatna infrastruktura ne bude pratila potencijal, turisti će otići u neku od zemalja u komšiluku. Zato Radna grupa Ministarstva zdravlja priprema svoje kriterijume, a na potezu su i druga ministarstva.

"Ustanove moraju da budu i tehnološki, pored stručnog kadra, adekvatno opremljene da bi mogle da pružaju kvalitetnu uslugu, osoblje mora da zna jedan strani jezik da bi usluga bila kvalitetnija", ističe Marijan Novaković iz radne grupe Ministarstva zdravlja za rekonstruktivnu hirurgiju.

Osiguranje gostiju posebna je tema.

"Mora precizno da se definiše status tog pacijenta iz inostranstva kada dođe, da on bez ikakvih predrasuda dođe. Kad se bavite hirurgijom, uvek su moguće komplikacije, njemu morate u startu garantovati da će biti pokriven iz svakog aspekta, ne samo stručnog, već da će osiguranje snositi troškove", objašnjava Novaković. 

Srbija bi mogla da ima ogroman profit od zdravstvenog turizma, koji je u svetu poslednjih godina hit. Dolaskom stranaca zaradile bi zdravstvene ustanove, turističke organizacije, ali i lokalna samouprava.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 11. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара