Studenti iz Srbije po Evropi, putovanje i druženje

Prošle nedelje 50 studenata iz Srbije započelo je evropsku avanturu. Projekat „Putujemo u Evropu" već 12 godina omogućava mladima da raspust provedu kao njihovi vršnjaci iz razvijenih zemalja. Najbolji studenti dobili su džeparac, interejl karte, i priliku da upoznaju druge narode i kulture. Ka severu su krenuli sa beogradske železničke stanice. Ekipa RTS-a ispratila ih je do Berlina.

Iz različitih gradova, sa različitih fakulteta u Evropu kreću sa istim ciljem - da za 22 dana obiđu što više zemalja. Duga vožnja od Beograda do Berlina i prvih 1.300 kilometara puta bili su prilika da se bolje upoznaju.

"Većina njih je za Španiju tako da sam i ja odlučila da krenem tom putanjom, naravno preko Holandije, Belgije, Pariza", kaže Nevena Veličanin, student farmacije iz Kragujevca.
Milica Radovanović, student prava u Kosovskoj Mitrovici kaže da imaju džeparac, ali on nije dovoljno veliki.

"Najverovatnije ćemo često spavati u parkovima, na ulicama, stanicama, tako da će ovo dosta ličiti na borbu za opstanak", kaže Milica.

Uglješa Stanimirović, student likovne umetnosti iz Niša kaže da duga putovanja zbližavaju ljude.

Posle više od 20 sati voz je stigao u Berlin. Za većinu studenata to je bio prvi susret sa nemačkom prestonicom.

"Vozili smo se metroom i mislili smo da će biti jako komplikovano, ali smo se brzo snašli i stigli smo bez ptroblema", kaže Miljana Stratijev, student prava iz Zaječara.

"Na prvi pogled može se uočiti veliki broj različitih ljudi, različiti su jezici i zaista atmosfera je divna", kaže Irena Spasojević, student fizičke hemije iz Beograda.

"Do sada su imali prilike da u Beogradu i Novom Sadu vide mlade ljude sa rancima na leđima kako sa mapama gledaju različite delove grada, a sada su došli u priliku da oni sami to budu negde u Parizu, Amsterdamu ili Berlinu", rekla je Maša Živojinović iz Evropskog pokreta u Srbiji.

A u Berlinu su osim nemačke kulture, upoznali svoje vršnjake sa Balkana. U okviru istog projekta, na jednom mestu boravilo je više od stotinu studenata iz regiona.

"Istog smo mentaliteta, spaja nas slična kultura tako da uvek možemo da nađemo slične teme za razgovor", kaže Gordana Jovanović, student geografije iz Beograda.

"Moram da priznam da sam imao priliku i ranije. ali ne na ovako lep način da se okupimo", kaže Ognjen Damjanović, student iz Crne Gore.

"Pričali smo sa braćom Srbima, pili smo pivo, dobar utisak sam ostavio i oni su na nas ostavili", rekao je Aleksandar Gligorovski, student iz Makedonije.

Evropa u koju su stigli razlikuje se od Evrope u kojoj su bili studenti prethodnih generacija. Sve češći teroristički napadi naveli su jednu devojku da neposredno pred polazak odustane od puta.

"Nisam do sada razmišljala o terorističkim napadima i ne planiram svoju rutu tu prilagodim jer ne mogu da živim u strahu gde će se šta dogoditi", kaže Vesna Novković, student žurnalistike iz Inđije.

Za one koji su krenuli, avanturistički duh jači je od straha.

Berlin je poslednji grad u kome zajedno borave svi studenti iz Srbije i regiona. Put po Evropi odavde nastavljaju u grupama i na mapi beleže zemlje i gradove koje ne smeju da zaobiđu. Kako su se proveli i čija je ruta bila najzanimljivija znaće u septembru na velikom okupljanju u Beogradu.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво