Ispitivanje modernizovanog streljačkog naoružanja u Nikincima

Ministar odbrane Zoran Đorđević obišao je vojni poligon Centra za ispitivanje naoružanja i vojne opreme u Nikincima, gde je informisan o rezultatima postignutim tokom uporednog ispitivanja novog i modernizovanog streljačkog naoružanja, sprovedenog gađanjem iz 14 tipova oružja različitog kalibra, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Pomoćnik ministra odbrane za materijalne resurse Nenad Miloradović rekao je da je unapređenje efikasnosti streljačke vatre jedinica Vojske Srbije predstavlja jedan od prioriteta resornog ministarstva.

"Tokom ispitivanja novog i modernizovanog domaćeg streljačkog naoružanja i onog na upotrebi u jedinicama Vojske želimo da sagledamo efikasnost poboljšanja sistema oružja, optoelektronskog i nišanskog sistema, sistema municije i određenih ergonomskih karakteristika i da se, na osnovu toga opredelimo za optimalni model opremanja kako specijalnih tako i ostalih jedinica streljačkim naoružanjem i municijom", dodao je Miloradović.

Prema njegovim rečima, dosadašnja gađanja preliminarno su pokazala da su neki od ciljeva postignuti.

Novo i modernizovano streljačko oružje iz proizvodnog programa "Zastava oružja", sa novim sistemom municije i kvalitetnijim ergonomskim karakteristikama, opremljeno je i novom generacijom optoelektronskih i nišanskih sistema proizvedenih u "Teleoptiku" žiroskopima, "senzor infizu" i "sovi", dok novu generaciju municije koju koriste proizvodi užički "Prvi partizan", dodaje se u saopštenju.

U uporednom ispitivanju modernizovane automatske puške 7,62 mm i 5,56 mm, nove familije automatskih snajperskih pušaka i puškomitraljeza 6,5 mm "grendel", modernizovane snajperske puške 7,62 mm "lapua" i novih, modernizovanih pištolja, gađanjem ciljeva na rastojanjima od 25 do 1.800 metara, pored konstruktora i proizvođača, učestvuju i pripadnici Specijalne brigade Vojske Srbije, kao najefikasniji i najkompetentniji njihovi korisnici.

Iz Uprave za odbrambene tehnologije i Tehničkog opitnog centra kažu da će ispitivanja trajati još nekoliko dana, a zatim će se, na osnovu sprovedenih analiza postignutih rezultata, doneti zaključci o dostignutom nivou povećanja efikasnosti novog i modernizovanog streljačkog naoružanja i municije, ističe se u saopštenju.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 10. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара