Dogovorena zajednička vežba specijalnih jedinica Srbije i RS

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović istakao je, nakon sastanka sa ministrom policije Republike Srpske Draganom Lukačem u Banjaluci, da će dve zemlje nastaviti da unapređuju saradnju i da će se zajedničkim snagama suprotstaviti terorizmu.

Ministar Stefanović je ovom prilikom najavio i zajedničku vežbu protivterorističkih jedinica, koja će biti održana tokom avgusta, a njen cilj je da se pokaže obučenost i spremnost bezbednosnih snaga da se deluje u složenim uslovima i kompleksnim zadacima.

Prema rečima Stefanovića, Srbija će u vežbi angažovati Specijalnu antiterorističku jedinicu, Žandarmeriju i sve druge jedinice policije potrebne da se demonstrira uvežbanost i spremnost.

"Naš zadatak je da pokažemo da smo spremni da sprečimo delovanje terorista i potencijalno izvršenje terorističkih napada", rekao je Stefanović i dodao da je dobro da građani znaju da na svojoj strani imaju policiju koja uvek može da ih zaštiti.

Stefanović je takođe naveo, povodom stanja sa migracijama, da zajedničke patrole vojske i policije Srbije na terenu već daju rezultat u radu, koji se prvenstveno ogleda u tome što se smanjuje broj krijumčara koji ilegalno prebacuju migrante.

"Prvi kontakt sa Srbijom ne može biti kršenje naših zakona. Zato želimo sve da uputimo na zakonite procedure, bilo procedure za azilante ili upućivanje u prihvatilišta za strance radi dalje zakonske procedure", poručio je ministar Stefanović.

Ministar Dragan Lukač istakao je da dva ministarstva moraju da unapređuju saradnju, da se jednice upoznaju, kako bi mogli zajednički da odgovore na sve pretnje.

Lukač je takođe ovom prilikom pohvalio način na koji je naše ministarstvo unutrašnjih poslova odgovorilo na ilegalne migracije, ocenivši da su se Srbija i MUP veoma dobro nosili sa ovim problemom.

Smanjen broj ilegalnih prelazaka 

Srbija je u prethodnih desetak dana uspela da smanji broj ilegalnih prelazaka migranata, izjavio je Stefanović i dodao da je potrebno da se na globalnom nivou pronađe adekvatan odgovor za migrantsku krizu.

"Ovo je problem na koji Evropa već duže vreme nema adekvatan odgovor i to je ono na šta smo mi upozoravali", rekao je Stefanović posle sastanka sa Lukačem.

Kako je rekao, potreban je odgovor na pitanje šta raditi sa ekonomskim migrantima budući da oni nemaju mogućnost da u Evropi zatraže azil jer ne dolaze iz zemalja koje su zahvaćene ratom.

Najveći broj njih dolazi iz Avganistana i Pakistana, oko 80 odsto, rekao je Stefanović i dodao da je reč uglavnom o mladim ljudima koji beže iz svojih zemalja iz ekonomskih razloga.

"Nadamo se da ćemo uspeti da na nekom globalnom nivou pronađemo odgovor koji će sprečiti da ti ljudi kao jedini način za svoj opstanak vide ilegalne prelaske granica", istakao je Stefanović.

Stefanović je kazao i da se mora voditi računa o bezbednosti zemalja kroz koje migranti prolaze.

"Ne znam kako će se stvari u narednom periodu odvijati, ali mi očekujemo da će se ovaj migratorni talas svakako nastaviti i to ne samo ove godine, nego mnogo godina nakon ove, zato što je to globalni trend koji se ne sme zanemariti", rekao je Stefanović.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара