Vulin: Senzorne sobe treba da ima svaki dom za decu

U Domu za decu i omladinu "Stanko Paunović" u Negotinu otvorena senzorna soba. Ministar Aleksandar Vulin rekao je da je u institucije socijalne zaštite u tom gradu za dve godine uloženo više od sedam miliona dinara.

Aleksandar Vulin kaže da su senzorne sobe značajno terapeutsko sredstvo i da svaki dom za decu sa invaliditetom treba da je ima, te da se nada da će zahvaljujući donaciji EPS-a, ali i drugih donatora, do kraja godine uspeti u toj nameri.

"Elektroprivreda Srbije ima slogan 'Uključi se u život' i ovo je sjajan način da se pokaže da je EPS deo našeg života i da su uključeni u svakodnevni život i potrebe ove dece", naglasio je Vulin.

Dodao je da svaka pomoć dečacima i devojčicama sa invaliditetom znači pomoć njihovim porodicama, ljudima koji o njima brinu, te da je to "pomoć ljudskom biću prema kome život nije bio pošten".

"Pomogli ste ljudskom biću koje je bez svoje krivice teško oštećeno, a na nama je da se izborimo da to oštećenje bude blaže i da mu život bude dostojniji čoveka", rekao je ministar.

Vulin je podsetio da je EPS do sada, u šest senzornih soba, uložio 5,25 miliona dinara i da će EPS nastaviti da se uključuje u svakodnevni život korisnika socijalne zaštite.

"Želim da apelujem na sve poslovne ljude u Srbiji da odvoje deo zarade i da podele sa onima kojima je pomoć potrebna. Podelite ga sa decom, podelite ga sa njihovim roditeljima i svi zajedno ćemo se bolje osećati i živećemo u boljoj i uređenijoj sredini", kaže ministar.

Prema njegovim rečima, Ministarstvo će nastaviti da unapređuje kvalitet usluga u sistemu socijalne zaštite i posebno se truditi da razviju male domske zajednice, jer je to najhumaniji i najefikasniji oblik brige o deci sa posebnim potrebama.

Na prvom mestu su, nastavlja Vulin, biološke porodice i smatramo da je svaka porodica bolja i od najbolje ustanove, da je sledeća instanca hraniteljska porodica, a da tek na kraju dolazi zbrinjavanje u ustanovama.

Kako je rekao, u Dom u Negotinu dolaze deca iz čitave zemlje, i ono što je važno je da može da se vidi njihov napredak, da je njima bolje i da se bolje osećaju.

Vulin je istakao da je Negotin od resornog ministarstva, po prvi put, u okviru transfernih sredstava za razvoj usluga u zajednici, dobio 3,19 miliona dinara i napomenuo da će svaka lokalna samouprava imati kontinuiranu podršku Ministarstva kako bi usluge u zajednici napredovale.

Dodao je da je najveći problem sa jednom uslugom socijalne zaštite kada se ona pokrene, a onda više nema novca za njeno funckionisanje.

"Na ovaj način smo uspeli da obezbedimo održivost usluga i budžetom kakvim smo predvideli, svake sledeće godine ćemo imati najmanje istu, ako ne i veću količinu novca baš za to", rekao je Vulin.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи