Ko štiti prava radnika kod stranih poslodavaca

Strah od gubitka posla i teško nalaženje novog, glavni su razlozi zbog kojih mnogi zaposleni pristaju na uskraćivanje i ugrožavanje radničkih, ali i ljudskih prava. Sindikati opominju da je to posebno izraženo u pojedinim stranim kompanijama koje posluju u zemlji.

Zabrana sindikalnog organizovanja, odlaska u toalet, poligrafsko testiranje – samo su neki od "gvozdenih" zahteva koje pred srpskog radnika stavljaju pojedini inostrani investitori, a zauzvrat uglavnom daju minimalnu zaradu.

"Sankcije su dovele do toga da mi prosto sada jurimo i grabimo ka tome da uspostavimo ponovo industrijsku proizvodnju. U takvom odnosu vlasti prema stranim investitorima došli su i oni koji apsolutno ni na koji način ne poštuju prava radnika, dakle jedan sveprisutan mobing na koji nažalost naša država apsolutno ne reaguje, a ne reaguje jer se plaši da se strani investitor prosto ne naljuti, da ne pokupi stvari i ne napusti Srbiju", kaže Ranka Savić iz Asocijacije samostalnih i nezavisnih sindikata.

U trci za privlačenje i zadržavanje stranih investitora Srbija pravi još neke greške u koracima, navode stručnjaci – reklamira se kao zemlja jeftine radne snage i daje brojne povlastice strancima.

"Kada se pogleda koliko je novca dato za subvencije stranim investitorima i kada se vidi da su to iznosi koji se kreću od 1,3 pa do čak preko dve milijarde evra za poslednjih pet do šest godina, bilo je mnogo pametnije deo tih sredstava uložiti u igradnju naših malih i srednjih preduzeća, razvijati poljoprivredu, turizam, ugostiteljstvo", ističe Dragoljub Rajić iz Mreže za poslovnu podršku.

U Privrednoj komori kažu da domaća privreda ima dobit od stranaca koji ovde posluju.

"Oni traže dobavljače, lokalne dobavljače, male i srednje kompanije i na taj način se ekonomski efekat preliva na domaću privredu", kaže Mihailo Vesović iz Privredne komore Srbije.

Pored toga što oko 2.500 stranih kompanija u Srbiji zapošljava gotovo 200.000 radnika, važno je, kaže, i to što donose nove tehnologije i novu poslovnu kulturu.

"Oni su izuzetno veliki donatori. Izuzetan značaj je kada strana kompanija na svom lokalnom delu gde posluje otvori školu, obdanište", kaže Vesović.

Tamo gde se proceni da su nam strane investicije dobrodošle, država bi prava radnika trebalo da zaštiti ugovorima.

"Nisam bio u situaciji da vidim kako izgleda jedan takav ugovor koji se sklapa sa stranim investitorom, međutim, gotovo je sigurno, apsolutno bi trebalo da stoji klauzula da on u potpunosti mora da sledi naše radno zakonodavstvo", kaže Nebojša Atanacković iz Unije poslodavaca Srbije.

Nadležni pozivaju radnike, koji smatraju da su im prava ugrožena, da to prijave dok su u radnom odnosu jer samo u tom slučaju, kažu, inspekcija može da reaguje.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво