RTS sa pacijentima u čekaonici Urgentnog centra

Za oko sat vremena, koliko je ekipa RTS-a sinoć provela u Urgentnom centru, u tu ustanovu, koja radi 365 dana u godini, i koja nikada od osnivanja nije zatvarala svoja vrata, stiglo je na desetine pacijenata.

Ekipe Hitne pomoći dovezle su i nekoliko starijih sugrađana. Bili su neuhranjeni i iznemogli, a u Urgentnom centru kažu da ih dovoze iz staračkih domova i gerontoloških centara, i da su takvi pacijenti često na ivici života, i bukvalno – kost i koža.

Jedna starija sugrađanka koja je bila u čekaonici pala je preko bicikla i povredila glavu, a bili su tu i pacijenti koji su imali problem sa pritiskom. Kažu da čekaju dugo i da je zagušljivo.

Dežurni lekari i sestre rade bez pauze i predaha, jer pacijenti gotovo non-stop pristižu.

Letnje vreme i godišnji odmori, i to što su mnogi otputovali iz grada u ovoj zdravstvenoj ustanovi ne osećaju.

"Operacione sale rade, trenutno se u dve radi – ortopedija, opšta hirurgija", kaže dr Milan Todorović, dežurni hirurg.

Dežurna sestra Nataša Čabarkapa kaže da se građani često žale što ne ulaze prvi. "Mi zaista gledamo po prioritetu da puštamo pacijente", rekla je Čabarkapa.

Direktor Urgentnog centra Marko Ercegovac kaže za RTS da će pacijenti u najtežem stanju uvek prvi biti zbrinuti. Čak oko 50-60 odsto pacijenata koji dođu u Urgentni centar, ističe, treba da budu zbrinuti u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, a ne u toj ustanovi.

"Oko 10-15 odsto pacijenata dovezu službe Hitne pomoći, dok još 10-15 odsto hitnih pacijenata dođe sopstvenim prevozom", rekao je Ercegovac dodajući da je glavni problem Urgentnog centra nedovoljan broj medicinskih sestara.

Urgentni centar ima 1.200 zaposlenih, od kojih je 350 doktora. Prostire se na 2.000 kvadratnih metara, i ima 308 kreveta. Nedovoljno, jer ovde između 800 i 1.000 pacijenata svakog dana dođe po pomoć.

U toku je renoviranje ortopedske jedinice intenzivne nege, koja zahteva zbrinjavanje najtežih pacijenata ortopedske patologije, a u toku je i tender za angio-salu. 

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво