Migranti u Šidu: Iz Srbije žele da odu, u Hrvatsku ne mogu

Nekoliko stotina izbeglica čeka na granici Srbije i Hrvatske, kod Šida. Grupa izbeglica u Adaševcima već je probala da ode. Nedavno su se vratili sa sa mađarske granice, gde su podneli zahtev za azil.

Evropska unija je na sto metara od migranata. Ali, prilaz toj kapiji je dobro čuvan. Zato izbeglice u prihvatnom centru u Principovcu ne rizikuju.

"Nisam probao da pređem hrvatsku granicu. Obezbeđenje je veoma jako", kaže jedan migrant.

U centru Šida, jednom od epicentara izbegličke krize u Srbiji, sada boravi 348 izbeglica.

Prošle godine u ovo vreme, vagoni kao i železnička stanica u Šidu bili su puni izbeglica koje su čekale da se prebace vozom u Hrvatsku. Sada više ovde nemaju šta da traže.

To potvrđuje i grupa Avganistanaca koja je dve nedelje u kampu "Šid stanica". Ovde neće, u Hrvatsku ne mogu.

"Probali smo da pređemo granicu, ali nam policija nije dala. Rekli su nam da se vratimo odakle smo došli ili da idemo u Mađarsku", kaže Najdžibulah iz Avganistana.

Na terirotiji opštine Šid trenutno je oko 1.000 izbeglica, a od septembra prošle godine prošlo ih je 700.000. Manja brojka pravi veći problem jer sada tu ostaju.

"Određena sitna krivična dela su počela da se dešavaju, krađe i to je sve pod kontorlom policije i procesuirano je", navodi  pomoćnik predsednika opštine Šid Ivica Jović.

A da bi se i građani privikli na izbeglice, lokalna samouprava dobija pomoć sa strane.

"Naš cilj je da malo približmo građanima Srbije koje su te kulture, kojim jezikom pričaju, da njima nije cilj da ostanu u Srbiji", napominje direktorka fondacije "Divac" Ana Košel koja u saradnji sa USAID-om pruža podršku lokalnim samoupravama u izbegličkoj krizi.

Grupa izbeglica u Adaševcima već je probala da ode. Nedavno su se vratili sa sa mađarske granice, gde su podneli zahtev za azil. Odgovor Mađarske čekaju u Adaševcima.

"Očekujemo odgovor u narednih 40 dana, možda i duže. Srbija je lepa i ljudi su dobri. Ali, čitao sam pre neki dan na Fejsbuku da vam je nezaposlenost velika. Zato ovde nemam šta da tražim", priča Muhamed iz Sirije.

Zbog takvog stava koji preovlađuje među izbeglicama - ni nadležni ne žure sa integracijom.

"Da bismo mogli da pričamo o integraciji, bitno je da najpre svi uđu u proceduru, pa tek onda da vidimo ko hoće da se integriše", ističe Ivan Mišković iz Komesarijata za izbeglice.

Trenutno je u Srbiji 3.000 izbeglica. Jasno je da ne žele ovde da ostanu, ali nejasno je šta će se desiti ako to budu morali.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво