Skot obišao prihvatne centre kod Subotice

Srbija je uzor za region zbog odnosa prema migrantima, jer nije gradila ograde, već prihvatilišta, rekao je ambasador Srbije Kajl Skot tokom obilaska privremenog prihvatnog centra u Subotici.

Skot je zajedno sa ministrom Aleksandarom Vulinom i ambasadorom Austrije Johanesom Ajgnerom, kao i koordinatorkom UN u Srbiji Irenom Vojačkovom Solorano obišao prihvatni centar sa srpske strane, a pre toga je bio i u centru sa mađarske strane granice.

Rekao je da mu "srce puca" kad vidi u kakvim uslovima žive migranti. "Oni traže da idu dalje, a ne mogu to da urade", primetio je američki diplomata.

Prema njegovim rečima, Srbija i Mađarska bi trebalo da dogovore određeno mesto na kome migranti mogu da traže azil. Ali, kako je rekao, to je stvar dogovora Mađarske i Srbije.

Skot je istakao da je Srbija uzor za region zbog odnosa prema migrantima, jer nije gradila ograde, već prihvatilišta.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja je rekao da Srbija svoj stav prema migrantima ne menja i da se uvek odnosila i da će se prema njima odnositi onako kako treba, kao prema ljudskim bićima.

"Ali, Srbija ne može sama da reši taj problem i ne može da odgovara za postupke tuđih vlada", naglasio je Vulin.

"Mi svoje smeštajne kapacitete otvaramo za migrante, a ova situacija može da se reši za pola sata, samo je potrebno da Mađarska kaže da zahteve neće primati kod žice, ili u privremenim prihvatnim centrima, već na jednom mestu, a to može biti i Preševo, tako da će migranti biti smešteni i imati najbolje uslove u prihvatilištu, a ne u privremenim i ilegalnim prihvatilištima", rekao je Vulin.

On je dodao da bi takva odluka Mađarske koristila svima, i migrantima, koji se ne bi patili, i Mađarskoj, koja ne bi morala da angažuje tolike vojne snage na granici, kao i Srbiji, koja bi neuporedivo lakše organizovala prijem.

Vulin je rekao da su u toku razgovori sa Mađarima i da očekuje da će biti postignut dogovor o jednom mestu za podnošenje zahteva za azil.

Ajgner je rekao da je Austrija prihvatila oko 100.000 izbeglica i podsetio da je EU napravila sporazum sa Turskom da se smanji nelegalni dolazak izbeglica iz te zemlje.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи