Batut: Virus Zapadnog Nila izolovan u Beogradu

Može se očekivati da se virus Zapadnog Nila pojavi kod ljudi, pošto je izolovan kod komaraca u Beogradu, rekao je Dragan Ilić, direktor Instituta za javno zdravlje "Milan Jovanović Batut". Ilić ističe da je ključna preventiva zaštita od ujeda.

Dragan Ilić je Tanjugu rekao da je taj virus, koji u 80 odsto slučajeva kod ljudi izaziva nespecifične simptome, izolovan u okviru redovnog nadzora Zavoda za biocide i da se može očekivati da se u nekom trenutku vurus pojavi u humanoj populaciji.

Kako su ranije preneli mediji, virus Zapadnog Nila je u Beogradu izolovan kod komaraca u dva uzorka – na Banovom brdu i na opštini Palilula.

Ilić kaže da, pored zaštite od ujeda komaraca kao ključne preventive, i Zavod za biocide i službe koje se bave tretiranjem komaraca treba da intenziviraju svoje aktivnosti, posebno u onim delovima grada gde je već izolovan virus kod komaraca.

Simptomi infekcije kod ljudi, prema njegovim rečima, nespecifični su i ispoljavaju se kao obična prehlada, tako da kod skoro 80 odsto onih koji budu inficirani virusom Zapadnog Nila, posebno kod mlađe populacije, infekcija će proći bez ikakvih simptoma i tegoba. Antitela na tu infekciju mogu da se konstatuju samo ako se uradi test.

"Kod 20 odsto simptomi su blagi kao blaža prehlada, groznica, malo povišena temperatura, malaksalost. Ukoliko dođe do glavoljube ili nekih neuroinvazivnih simptoma, upala moždanica, to je onda ozbiljna forma infekcije i podrazumeva potrebu intenzivnog lečenja i tretmana", rekao je Ilić.

Dodao je da je tretman u tom slučaju nespecifičan jer ne postoji neki specifičan lek protiv tog virusa.

"Leče se u stvari simptomi", rekao je Ilić i naveo da je u slučaju upale moždanica potrebno obratiti se izabranom lekaru, a zatim i Institutu za infektivne i tropske bolesti, gde se ti pacijenti dalje tretiraju.

Govoreći o rizicima infekcije tim virusom kod ljudi, Ilić je rekao da su posebno ugroženi stariji od 65 godina, gojazni i osobe koje imaju oslabljen imunitet.

To su, dodao je Ilić, kategorije stanovništva koje su u posebno povećanom riziku od obolevanja, a i posledice mogu biti teže kod njih.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво