UNS: Tasovčeve primedbe zakasnele

Svađa ministra Ivana Tasovca sa Nezavisnim udruženjem novinara Srbije i Nezavisnim društvom novinara Vojvodine samo je vrh ledenog brega kad je reč o drastičnim nepravilnostima u trošenju budžetskog novca za medije, ocenjuje Udruženje novinara Srbije.

UNS u saopštenju konstatuje da je "ministar sa zakašnjenjem otkrio da mala novinarska udruženja 'sa dobro razrađenim sistemom međusobnog nagrađivanja' imaju nesrazmerno veliki uticaj u komisijama za sufinansiranje medijskog sadržaja, ali zaboravlja da je te komisije formiralo ministarstvo na čijem je čelu".

"Ako većinu u tim komisijama imaju 'političko-finansijske interesne grupe', kako ih ministar naziva, onda je vreme da preuzme odgovornost za to što je na taj način formirao komisije, a ne da pere ruke od odluka koje je donelo njegovo ministarstvo", smatra UNS.

UNS podseća da je, kao najveće i najstarije novinarsko udruženje u Srbiji, "od početka upozorava da novinarske organizacije moraju da budu proporcionalno zastupljene u komisijama za raspodelu pomoći medijima".

"Umesto toga, Ministarstvo kulture i informisanja formiralo je spornu komisiju u kojoj UNS nije imao niti jednog predstavnika", dodaje se u saopštenju.

Prema oceni UNS, "većinski paket odlučivanja na taj je način pripao udruženjima koja, čak i kada se udruže, imaju nekoliko puta manje članova od UNS".

U saopštenju, UNS "kategorički odbija pokušaj Ivana Tasovca da odgovornost za promašaje u primeni Zakona o javnom informisanju prebaci na novinare i medije u Srbiji".

Ističući da podržava lokalne medije koji protestuju zbog brojnih nepravilnosti u dodeli sredstava, UNS podseća da "nije dalo podršku setu medijskih zakona upravo zato što njima nije propisana odgovornost za lokalne vlasti u slučaju da ne raspišu medijske konkurse, ali ni utvrđen minimum sredstava koji su lokalne samouprave dužne da izdvoje za ove namene".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво