Inspektori kontrolisali "Geoks"

Povodom anonimne prijave zaposlenih na neodgovarajuće uslove rada, Inspekcija rada u Vranju obavila je dvodnevni nadzor u preduzeću "Geoks", saopštilo je Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Nadzor je sproveden 26. i 27. jula i na osnovu obilaska radnih mesta, izjava predstavnika poslodavca i uvidom u dokumentaciju utvrđeno je da je poslodavac doneo Akt o proceni rizika, kojim je izvršena procena rizika za sva radna mesta i nisu utvrđena radna mesta sa povećanim rizikom.

Poslodavac je, takođe, pravilnikom utvrdio prava, obaveze i odgovornosti u oblasti bezbednosti i zdravlja na radu, organizovao poslove bezbednosti i zdravlja na radu i u skladu sa zakonom odredio osobu zaduženu za ove poslove.

Inspekcija je utvrdila i da je poslodavac izvršio ispitivanje mikroklime u radnom prostoru u letnjem periodu, koje je pokazalo da su izmerene veličine temperature, vlažnosti i brzine strujanja vazduha u dozvoljenim granicama, odnosno da su primenjene propisane mere za bezbednost i zdravlje na radu.

U radnim prostorijama postoji centralni sistem klimatizacije i dodatno podno zagrevanje i hlađenje, a u proizvodnom pogonu centralni sistem ventilacije.

Predstavnici poslodavca su izjavili da od 22. do 24. juna ove godine sistem za hlađenje zbog kvara nije bio u funkciji, a za to vreme radne prostorije su provetravane prirodnim putem.

Na osnovu utvrđenih činjenica inspekcija će rešenjem preduzeću "Geox, Respira Technik development" Vranje naložiti da angažuje pravno lice sa licencom radi sprovođenja preventivnog ispitivanja uslova radne okoline u letnjem periodu, hemijskih štetnosti i fizičkih štetnosti - buke u radnoj sredini, kao i da obezbedi bezbednosni list na srpskom jeziku za hemijske materije koje se čuvaju u magacinu.

U firmi "Geoks" je zaposleno ukupno 1.137 radnika.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво