Kamp "Ljubavi i nade" za decu lečenu od raka

Nacionalno udruženje roditelja dece obolele od raka NURDOR u Ivanjici već sedmu godinu za redom organizuje letnji "Kamp Ljubavi i nade" za decu i mlade iz cele Srbije lečene od raka. I ove godine kamp će biti internacionalnog karaktera i ugostiće, pored 40 mališana iz Srbije, i prijatelje iz Hrvatske.

Do potpunog oporavka posle dugog i teškog iskustva lečenja od maligniteta, ovim mališanima potrebno je osnaživanje i opuštanje.

Dragoceno iskustvo u ivanjičkoj specijalnoj bolnici za rehabilitaciju i bezbroj lepih utisaka kako starih tako i novih učesnika kampa.

"Ja sam jako zadovoljna, imamo dosta zajedničkih tema, prosto saosećamo jedni sa drugima i ovaj, pošto je meni prvi put ovde, ja sam se baš lepo upoznala sa decom i lepo se uklopila u društvo", kaže Jovana Savić iz Trstenika.

Uz najmlađe u kampu borave i roditelji pratioci, a Nemanja Spasojević je ovog puta stigao u Ivanjicu bez roditelja

Nemanja Spasojević iz Valjeva kaže da ima male razlike sa roditeljima si kad ti oni pričaju kako da budeš a kada si sam uspevaš sam da se snalaziš bez njih.

Za avanture brine se kompletan tim, a za uspon na veštačkoj steni mališanima su pomagali alpinisti iz čačanskog kluba ekstremnih sportova.

Tu su i posebno edukovani volonteri koji pomažu deci i njihovim pratiocima. Kreativno, psihološke i sportske radionice sastavni su deo svakog dana.

"Kamp utiče na taj način što kroz mnogobrojne aktivnosti vraća samopouzdanje deci, resocijalizuje decu, pomaže i roditeljima da se vrate u normalan život posle lečenja", navodi roditelj i član NURDOR-a Ninoslava Lilić.

Volonterka Valentina Stanić kaže da imaju jako dobro iskustvo i deca su jako zadovoljna volonterima što su tu, što ih zasmejavaju, što im se nađu tu, u svakom trenutku.

Iskustva od 2010.godine, od kada je u kampu ljubavi i nade boravilo više od 500 dece, mladih i roditelja iz Srbije i regiona

"Zaista je čarolija koja traje osam dana i svaki put je na kraju suza i obićanja da se sledeće godine ponovo vidimo ovde i da opet uživamo jer svima je ovo zaista nagrada u julu mesecu kada dođemo na ovaj kamp", kaže Ivana Popović iz NURDOR-a.

Najdragocenije uspomene koje će mladi kamperi poneti iz Ivanjice u kako kažu u Udruženju, prijateljstva koja se sklope i razmena iskustava o teškoj i, često dugoj borbi za ozdravljenje ali i najvećoj pobedi koju je svaki kamper izvojevao.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
22° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво