Tasovac o medijskim slobodama

Ovogodišnji konkursi Ministarstva kulture i informisanja za medije sprovedeni su besprekorno u pogledu poštovanja zakonskih procedura i transparentnosti celokupnog procesa, smatra ministar Ivan Tasovac. Istovremeno su istakli u prvi plan nespremnost dela medijske zajednice da u sprovođenju medijskih zakona preuzme svoj deo odgovornosti, navodi Tasovac.

Tasovac u današnjem saopštenju podseća da je Ministarstvo, od 898 prijava u oblasti informisanja, na predlog stručnih komisija podržalo 348 projekata u iznosu većem od 255 miliona dinara.

"Među podržanim projektima nalazi se zavidan broj projekata predloženih od strane medija i pojedinaca koji su izuzetno kritični prema Vladi Republike Srbije. To je jedno od merila uspeha ovog konkursa i prava slika medijskih sloboda u našoj zemlji", naglasio je Tasovac.

Prema njegovim rečima, "u devet slučajeva u kojima su uočene drastične nepravilnosti i nelogičnosti, predlozi komisije su preinačeni: tri projekta su odbijena, četiri projekta su dobila nešto niža sredstva, a dva projekta su dobila više od onoga što je komisija predložila".

Tako je, prema oceni Tasovca, "propao pokušaj pojedinih novinarskih udruženja, koja delegiraju svoje predstavnike i imaju većinu u konkursnim komisijama, da Ministarstvo kulture i informisanja uvuku u svoj dobro razrađen mehanizam međusobnog nagrađivanja i tapšanja po ramenu u stilu 'ja tebi serdare, ti meni vojvodo'".

"Rezultati konkursa su ogolili licemernost dobro poznatih larmadžija na našoj medijskoj sceni, koji već dve godine, ne toliko iz ideoloških, koliko iz finansijskih uverenja, kritikuju stanje medijskih sloboda u Srbiji i sve vreme se žale na tobož sveprisutnu cenzuru", tvrdi Tasovac.

"Vlada Republike Srbije, i kroz zakonski okvir i kroz projektno sufinansiranje", kako je istakao Tasovac, "na najbolji način demantovala je apsurdnost takvih tvrdnji. Medijski sadržaji koje svakodnevno čitamo ili gledamo - takođe".

"Stoga je razumljiva nervoza dela srpske medijske čaršije. One iste čaršije koja je već decenijama spremna da menja sve i svakoga izuzev sebe samih", ocenio je Tasovac, koji smatra da je "lako od komarca napraviti slona, a još lakše je sve vreme vikati 'vuk!' - ili, od milošte 'vučić!'"

"Lako je graditi javni profil na prvoboračkom statusu i staroj slavi. Ali ni transformacija insekata u sisare, niti minuli rad, ne mogu da budu održivo, profesionalno i društveno odgovorno rešenje za bilo koga", poručio je Tasovac.

"Projektno finansiranje i izlazak države iz medija", napomenuo je Tasovac, "podrazumevaju da će svi akteri na javnoj sceni, a to uključuje i novinarska udruženja, urednike i same novinare, ozbiljno pristupiti svom poslu. I da će se posvetiti nečemu što se zove - javni interes".

Javni interes, međutim, prema njegovim rečima, "nikako ne proističe iz uravnilovke po principu 'svima po malo (a našima malo više)'", objasnio je Tasovac, "niti se javni interes može zastupati ako se neka novinarska udruženja pretvore u političko-finansijske interesne grupe".

"Ministarstvo kulture i informisanja i Vlada Republike Srbije i dalje čvrsto veruju u medijske reforme i u pluralizam na našoj medijskoj sceni. Ali, ako medijska udruženja i sami mediji ne preuzmu svoj deo odgovornosti, buka i dreka će uvek nadjačati javni interes. To bi bilo pogubno za demokratiju u Srbiji", zaključio je Tasovac.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво